Банкеръ Daily

Пари и пазари

SoftBank инвестира 2 млрд. долара в Индонезия

Компанията за споделени пътувания Grab ще инвестира 2 млрд. долара в своята дейност в Индонезия през следващите пет години, използвайки средства от SoftBank. Инвестицията ще бъде насочена към развитието на цифровата инфраструктура на най-голямата икономика в Югоизточна Азия.

Предвидено е средствата да се използват за изграждането на транспортна мрежа от ново поколение с електрически превозни средства в местните градове и подобряване на ключови икономически сектори в страната като здравеопазването и доставките. Базираната в Сингапур компания Grab ще построи също и втора своя централа в Джакарта, Индонезия, насочена към научноизследователската и развойна дейност.

"Индонезийският технологичен сектор има огромен потенциал. Много се радвам, че имам възможността да инвестирам 2 млрд. долара в бъдещето на Индонезия чрез Grab", заяви председатлят и главен изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон. През март компанията съобщи, че е осигурила ​​1.46 млрд. долара в нови фондове от SoftBank Vision Fund като част от текущия кръг на финансиране, с инвестиции от производителите на автомобили Toyota и Hyundai Motor, както и технологичния гигант Microsoft, китайския Ping An Capital и американската компания за управление на активи OppenheimerFunds. През юни Grab осигури 300 милиона долара от инвестиционната компания Invesco.

"С нашето присъствие в 224 града, Индонезия е най-големият ни пазар и ние сме ангажирани с дългосрочното устойчиво развитие на страната. Щастливи сме да усвоим тази инвестиция на SoftBank, тъй като ние вярваме, че инвестирайки в цифровизацията на критични услуги и инфраструктура, ще ускорим амбицията на Индонезия да стане най-голямата цифрова икономика в региона и ще подобрим препитанието на милиони хора в страната", заяви в изявление главният изпълнителен директор на Grab Антъни Тан.

Grab днес се оценява на стойност приблизително 14 млрд. долара и към днешна дата е инвестирала над 1 млрд. долара на индонезийския пазар. Компанията, която работи в областта на транспортните услуги, доставката на хранителни стоки, мобилни плащания и микро-кредитиране, планира да събере 6 млрд. долара финансиране до края на текущата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във