Банкеръ Daily

Пари и пазари

SOFIX остана в тесни граници

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

След като почти три години слушахме „мантрата“ за координирания международен икономически растеж и рекордно ниските безработица и инфлация, едва  през този месец централните банкери отново заговориха за намаляване на основните лихви и за „подгряване на печатниците“ (в оригинал  - нови количествени улеснения). Докато председателят на Федералният резерв на САЩ има известен, макар и недостатъчен лихвен резерв от около 2.5%, европейският му колега Марио Драги заявява готовност да сваля лихвите от вече незавидните им и дълбоко отрицателни нива, с последиците от които все още се борят банките в еврозоната. Американският президентът Доналд Тръмп дори съзря в „заплахите“ на Драги пазарна манипулация,  целяща  понижаване на курса на еврото и покачване на европейските борсови индекси. 

Същевременно икономическите данни идващи от всички посоки на света бяха меко казано обезпокоителни, а влошаващата се търговска война между САЩ и Китай не беше в помощ на позитивизма.  В така заявената за пореден път  готовност от централните банки да направят „каквото е необходимо“, за да бранят стабилността, инвеститори и спекуланти съзряха нов прилив  от финансова репресия и екстремно експанзивна монетарна политика на фона на  търгуваният в момента дълг,  надхвърлящ  12,5 трилиона долара с гарантирана загуба за държателите. Определено се изисква доста фантазия за да си представиш докъде може да се стигне с финансовият инженеринг, който  доскоро не бе описан дори  в икономическите учебници. За хората, които не желаят да се озоват в ролята на Алиса в страната на чудесата ,  на разположение отново беше златото. Благородният метал преживя  много силна седмица и „проби“ възходящо нивото от 1400 щ. долара за тройунция, цена последно постигната през далечната 2013 година.Несекващите  търкания между САЩ и Иран, които постоянно ескалират, отваряйки вратата за военен конфликт,  наляха вода и в мелницата  на петрола. „Черното злато“ тип "Брент" прибави около 7% към цената си и отново надхвърли 64 щ. долара за барел. Очакванията за по-ниски лихви и евентуално за ново изкупуване на книжа от страна на централните банки дадоха тласък и на по-рисковите класове активи. Основните американски борсови индекси отново достигнаха до историческите си рекордни нива, но на този етап не успяха да пробият убедително до нови рекорди.

У нас търговията беше в диапазон, който при основния и най-стар борсов индекс SOFIX се „заключи“ между 577 - 581 пункта. Едно от най-ликвидните дружества през седмицата беше "Еврохолд България". След месеци на слухове, загатвания и преговори най-накрая се сключи договор между холдинга и "ЧЕЗ Груп" за покупката на бизнеса на чешката енергийна компания в България. Сумата, която "Еврохолд" се задължава да заплати е 335 млн. евро, което е с около 15 млн. евро повече от цената, която се твърдеше, че ще заплати отпадналият по-рано кандидат купувач "Инерком". От холдинга разкриха, че имат нов крупен акционер в лицето на Blubeard Investments Limited, който е увеличил дяловото си участие в капитала на дружеството до 7.52 процента. Инвеститорите приеха положително новините и акциите на "Еврохолд България" поскъпнаха с около 1% до 1.87 лв. за дял.

Настроенията към сделките с книжа на основните представители на банковият сектор на "БФБ-София" бяха противоречиви. Книжата на Централна кооперативна банка (ЦКБ) заличиха над 3% от стойността си до под 1.52 лв. за дял. Същевременно, в контраст със своя конкурент се търгуваше Първа инвестиционна банка (ПИБ). Капитализацията на четвъртия по размер на активите в България "трезор" се увеличи с над 3% - до около 3.30 лв. за дял. И при двете банки изтъргуваните количества от акции бяха относително ниски.

"Мъченията" за акционерите на "Сирма груп холдинг" не спряха и през изминалата седмица, когато книжата на технологичната компания "удариха" ново дъно на 0.67 лв. за дял, при стабилен изтъргуван обем. Месечни данни традиционно получихме от "Адванс Терафонд" АДСИЦ. Дружеството със специална инвестиционна цел е продало през май тази година 2130 декара при средна цена 1350 лв. на декар, което променя тренда от началото на годината на чисто акумулиране. Същевременно на борсата акциите на "Адванс Терафонд" поевтиняха с около 3% до 1.84 лв. за дял, най-вече заради разпределеният от общото събрание на 5 юни брутен дивидент от 0.047 лв. за дял, който две седмици по-късно вече не се полага на новозакупилите акции инвеститори. През седмицата стана ясно, че "Доверие Обединен Холдинг" (ДОХ) чрез дъщерното си "Доверие-Инвест" ЕАД  е придобил в резултат на задължително търгово предложение още 13.73% от акциите на Moldindconbank S.A. за сумата от малко под 16 млн. лева. През месец март тази година "Доверие-Инвест" придоби 63.89% от молдовската банка за около 77 млн. лева. Книжата на бившият приватизационен фонд загубиха през седмицата близо процент и половина от стойността си до малко над 3 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във