Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Софийска вода" е инвестирала 51,7 млн. лева в модернизация

В августовските дни "Софийска вода" изпълнява проекти от инвестиционната си програма, които намаляват неудобството за столичани от планираните ремонтни дейности. Това съобщиха от дружеството.

Два от тях са на оживени булеварди и са от особено важно значение за две от ключовите ВиК услуги на столицата - рехабилитацията на канализационната и водопроводна система. Дейностите се извършват при съхраняване на пътната настилка, което съкращава технологичното време за изпълнение.

На бул. "Арсеналски" /от ул."Зорница", бл. 29 до ул. "Никола Козлев", бл. 45/ тече поетапен ремонт на битов канализационен клон с яйцевидна форма 500/750 мм. Той се извършва по модерната технология "облицовка с втвърдяване на място", наричана на всекидневен професионален език "чорап". Технологията без изкоп позволява прецизна работа под земята, без да се нарушава пътната настилка. След заснемане, обследване и експертна преценка специалисти на компанията са планирали прецизно как последователно ще протече рехабилитацията, която осигурява нов, половинвековен живот на стари или компрометирани съоръжения. 

Днес и утре ще се изградят наново и два участъка от по 100 метра, като се облицова отвътре основният довеждащ стоманен 900-милиметров водопровод. Съоръжението е ключово за подаването на питейна вода към един от основните резервоари за централната градска част - резервоар "Лозенец", и е пуснато в експлоатация през 1953 г. Облицовката с втвърдяване на място /CIPP/ се извършва на западното платно на бул. "Симеоновско шосе", при моста на р. "Драгалевска" в столичния район "Лозенец".

Подизпълнители на двата обекта са Обединение "Строителна механизация-АБИ" ДЗЗД и Обединение "Лозенец Рортехник".

През настоящата година "Софийска вода" е инвестирала 51,7 милиона лева в доставката и пречистването на питейна вода, както и в съоръжения за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Осъществяваните два проекта са на стойност около 650 хиляди лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във