Банкеръ Daily

Пари и пазари

София е признат финтек хъб за Централна и Източна Европа

София вече е признат финтек хъб за Централна и Източна Европа като е призната за такава и от индустрията. Финтех компаниите на българския пазар се развиват все повече в различни места на индустрията, обхващайки финансови институции, инвестиционни фондове, регулатори и консултантски компании. Това заяви по повод резултатите от първия български финтек доклад директорът на Българската финтек асоциация Гергана Стоичкова пред Bloomberg.

"Причината за силната екосистема на финтех компаниите е нарастващият брой на българските предприемачи, които предприемат инициатива в тази област. Финтех бизнесът се развива поне 10 години в световен мащаб. България вече е създала традиции в тази сфера. Докладът показва, че в България има поне 64 установени такива компании", отбеляза Светослав Димитров, член на Управителния съвет на Българската финтек асоциация. Според него България се нуждае от от правилните регулации в този сектор.

"Ако говорим само за финтех компаниите, наблюдават се такива, които са на пазара от преди 2000 г. Има и такива от 2017, 2018 г., но с големи амбиции. Възникват и по-малки нишови играчи, чиято амбиция е да дигитализират част от сектора и да се разпрострат регионално", заяви Гергана Стоичкова и поясни, че в България генерално компаниите продуктово са силни, като единствено им липсва умението да се продават.

Първият по рода си доклад за финтех сектора, изготвен от Българската финтек асоциация в сътрудничество с SeeNews показа, че България е лидер в региона на Югоизточна Европа по брой финтех компании. Според изследването, броят на българските компании идентифицирани като финтек е 65. През последните три години общите оперативни приходи на финтех сектора са се увеличили повече от два пъти, поддържайки среден ръст на индустрията от около 33.5% на годишна база. Една трета от българските финтех компании развиват своята дейност в сферата на плащанията. Българската финтек асоциация е нестопанска организация, обединяваща водещите финтех компании в България. Целта й е да създаде платформа, която да обедини всички страни в България с интерес в областта на финансовите технологии и да насърчи комуникацията и обмена на идеи между тях, както и развитието на сектора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във