Банкеръ Weekly

Пари и пазари

София БТ - още крачка към търговото предложение

Една сделка на БФБ-София, сключена на 26 септември (сряда), накара анализаторите отново да извадят калкулаторите и да пресмятат проценти и дялове. В този ден беше изтъргуван пакет от 144 186 акции, или 11.795% от капитала на София-БТ. Предположенията кой е купувачът се сведоха до двама играчи. Ако пакетът е отишъл при Булгартабак холдинг, то делът на компанията майка ще надвиши 90%, което ще й позволи да отправи търгово предложение за изкупуване на акциите на останалите акционери. И както мнозина предполагат - след това да отпише тютюневата фабрика от регистъра на публичните дружества и да я изтегли от търговия на БФБ-София. Това вече се случи с тютюнопреработвателната фирма Плевен БТ, а в момента върви търговото предложение и към акционерите на другата тютюнева фабрика - тази в Благоевград.


Вторият вариант е друг играч да е изкупил книжата, за да се опита да припечели от препродажбата им. Но не отпада и въпросът докъде е готова да наддава от офшорната фирма БТ Инвест, която купи тютюневия холдинг и сега консолидира собствеността му.


Пакетът беше купен за около 8.1 млн. лв., или при средна цена от 56.20 лв. за акция. До края на борсовата сесия в други, по-малки сделки котировките достигнаха и до 64 лв. за брой. В следващите търговски дни през БФБ-София минаха дребни бройки от София БТ. Средната цена на акциите на софийската фабрика на 27 септември беше 62.329 лв. за дял, а на 28 септември до обяд нямаше сделки.


В края на юни акционери в тютюневата компания бяха 39 фирми. Булгартабак холдинг държи контролния дял от 78.22%, а 544 индивидуални инвеститори са собственици на 2.48% от акциите. Чуждестранното участие тогава е било 10.21%, но на 2 август бяха изтъргувани 8.6% от София БТ при цена 45 лв. за акция. Продавач бе British American Tobacco. Купувачът обаче не беше Булгартабак холдинг.


От 2004 г. София БТ има безсрочни лицензи за производство на тютюневи изделия и за промишлена обработка на тютюни. Гамата от тютюневи изделия, които то произвежда, са американ и виржиния бленд. От 2006 г. в производствената му гама са още слимцигари, както и опаковка тип пилоус 16 цигари в кутия. Фабриката произвежда т.нар. генеричнимарки (собственост и по поръчка на клиента), предназначени за износ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във