Банкеръ Daily

Пари и пазари

Социално отговорните инвестиции набират скорост

Анна Хирске - шеф на отдела за социално отговорни инвестиции в пенсионния фонд Ilmarinen, е в авангарда на движението за "облагородяването" на света чрез финансовите пазари. Само от началото на 2019-а тя е прехвърлила 1.6 от общо 52 млрд. щ. долара, които управлява дружеството, в два търгувани на борсата фондове (ETFs), създадени, за да се борят със световните заболявания - от климатичните промени и детския труд до недостига на жени на ръководни позиции. Сумата е поделена почти поравно между портфейлите от ETFs на BlackRock и DWS - поделението за управление на фондове на германската "Дойче банк". 

Двата портфейла са част от вълната на социално отговорни инвестиции (ESG), които в момента се оценяват на почти 31 трлн. щ. долара, по сметки на търговската група от сектора Global Sustainable Investment Alliance. Тук са включени 17.5 трлн. долара, управлявани във фондове, които инвестират в книжа на компании, съблюдаващи критериите за "опазване на околната среда, на социалното равенство и на корпоративното управление". Сумата е нараснала с повече от две трети за последните две години благодарение на инвеститорите от "породата" на Ilmarinen, които преосмислят портфейлите си.

Всъщност дружествата, подкрепени от Ilmarinen, хвърлят светлина върху пресечната точка на две доминиращи тенденции, които променят инвестиционния глобус: ръст на социално отговорните фондове и преход от активно управление на портфейлите от професионални мениджъри към по-евтините пасивни стратегии, следващи индексите.

По оценка на EPFR Global - международна компания, предоставяща данни за потоците от средства и разпределението на активите във финансовите институции по света, търгуваните на борсата фондове са едва 26 млрд. щ. долара от глобалните активи на ESG, макар че все пак бележат сериозен скок от няколкото милиарда долара преди десетина години. Най-голямата инвестиционна групировка в света - BlackRock, пък пресмята, че тази сума може да се изстреля до 400 млрд. щ. долара през идното десетилетие. 

ESG предлага една от малкото области на растеж на фондовите мениджъри, понесли сериозен удар след годините на отлив на средства от активно управляваните портфейли - източник на привлекателни доходи в продължение на десетки години. Обратът към пасивни стратегии и растящите опасения, че мениджърите на активи са неподготвени, свалиха с повече от 25% пазарните оценки на книжата на тези групи от фондове в индекса S&P 500 през 2018-а.

По-голямата част от ранния прилив на средства в ESG е от Европа, където регистрираният в Хелзинки Ilmarinen е типичен пример на голям скандинавски институционален инвеститор, оглавил световната атака към социално отговорните инвестиции. Дори норвежкият държавен фонд с управлявани активи за 1.1 трлн. щ. долара, основан със средства от добива на суров петрол, планира да изключи от портфейла си ценните книжа на нефтените и газовите дружества в процеса на подготовката си за оттегляне от изкопаеми горива.

Професорът по финанси Джанфранко Джанфрате посочва, че европейските институционални инвеститори, особено скандинавските институции в държави като Финландия, Норвегия и Швеция, са много по-мотивирани и много по-напреднали от другите в областта на ESG. В Щатите процесът е доста по-бавен, особено след предупрежденията на критиците, че блокирането на някои вложения, например в акциите в петролни компании, ще лишат инвеститорите от солидни печалби.

Нещата и отвъд Атлантика могат да се променят благодарение на няколкото инициативи, предназначени да стимулират социално отговорните вложения. Една от тях е проект, подкрепен от Борда за финансова стабилност, чиято цел е да стандартизира начина, по който компаниите отчитат свързани с климата финансови данни. Той вече е получил одобрението на банки и фондови мениджъри, включително на BlackRock и на DWS.

Facebook logo
Бъдете с нас и във