Банкеръ Daily

Пари и пазари

Собственикът на Манчестър Сити придоби 65% дял в индийския ФК Мумбай Сити

Компанията City Football Group (CFG), която е собственик на Манчестър Сити, закупи дял от 65% в индийския ФК Мумбай Сити - франчайзът, който е собственост на звездата от Боливуд Ранбир Капур и филмовия продуцент Бимал Парек. След приключване на инвестицията, която подлежи на одобрение от определените футболни органи, Капур и Парек ще държат съвместно останалите 35% в клуба.

CFG е водещият собственик и оператор на футболни клубове в света. Освен победителят във Висшата лига Манчестър Сити, CFG притежава и клубове в САЩ, Австралия, Япония, Уругвай, Испания и Китай.

Сделката беше обявена днес (28.11.2019 г.) от Нита Амбани, председател на Football Sports Development Limited - собственик на ISL и Reliance Foundation. „Радвам се и с гордост съобщавам, че City Football Group придоби мажоритарен дял в Mumbai City FC. Това е и първият път, когато европейски футболен клуб придобива мажоритарен дял в индийски клуб. Голям ден за индийския футбол“, посочи Амбани.

В интервю пред Economic Times тя каза, че това е само началото и се надява, че тази сделка ще насърчи и други международни компании да инвестират в Индия. „Сигурна съм, че това ще отвори вратата за много международни инвеститори, които ще дойдат в Индия. Вярвам в историята на индийския футбол и се надявам през живота си да видя индийски отбор да играе на Световното първенство“, заключи Амбани.

CFG вече ще има осем футболни клуба и фирми, свързани с футбола, по целия свят. Групата се е разширила значително от създаването си през март 2013 г., като сега има над 2 000 служители и над 1 500 футболисти, които играят над 2 500 мача всяка година.

Новината идва в натоварен период за CFG - точно след като City Football Group продаде 10-процентен дял от основната си спортна марка Манчестър Сити на частния инвестиционен фонд Silver Lake за 500 милиона долара.

Стойността на инвестицията в индийския футболен отбор все още не е оповестена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във