Банкеръ Daily

Пари и пазари

Собственикът на Gucci в преговори за придобиването на Moncler

Ремо Руфини

Компанията Kering започна преговори с Moncler за потенциална сделка за придобиване на италианския производител на ски облекла, посочват източници, цитирани от Bloomberg.

Старши мениджъри на Kering - собственикът на Gucci и Saint Laurent, са провели предварителни разговори с представители на Moncler, според хората, пожелали да запазят анонимност. Няма гаранция обаче, че разговорите ще доведат до сделка. "Ремо Руфини (най-големият акционер в Moncler - бел. ред.) поддържа контакти и взаимодейства с инвеститори и други участници в сектора, включително групата на Kering, за да проучи стратегическите потенциални възможности за по-нататъшно насърчаване на успешното развитие на Moncler", се казва в съобщение на италианската компания.

Акциите на Moncler скочиха с 12% в началото на сесията в четвъртък - най-големият ръст откакто започнаха да се търгуват преди около шест години в Милано. Цените на книжата на Kering се повишиха с 1% в Париж, повеждайки след себе си повишения при акциите и на други производители на луксозни стоки.

Поглъщането на Moncler ще помогне на Kering в рамките на по-голямата конкуренция от страна на френската транснационална компания LVMH, която наскоро купи производителя на луксозни бижута Tiffany & Co. в сделка за 16,2 милиарда долара. Договорът ще даде на Kering лейбъл, чийто растеж се откроява през последното десетилетие, дори в процъфтяващия луксозен сектор. Докато банкерите се отърсват от костюмите, вратовръзките и връхните дрехи в полза на по-небрежното облекло, неговите пухкави якета на цени от 2 000 долара се преместиха извън ски пистите и стигнаха до конферентните зали на Световния икономически форум в Давос. Печалбите на Moncler се конкурират с тези на Hermes International.

Движещата сила зад Moncler е Ремо Руфини, който закупи компанията през 2003 г. и я превърна от неуспешен френски производител в една от най-горещите луксозни марки в света. Изпълнителният директор отвори бутици на различни места по света - от Rodeo Drive в Бевърли Хилс до алпийския хъб Шамони. Компанията притежава и 49 магазина в Китай, където потребителите движат растежа на индустрията.

Акциите на Moncler са почти утроени, след като компанията завърши първоначалното си публично предлагане в края на 2013 г. Цената на акция се покачи с около 48% през тази година.

Представител на Kering е отказал да коментира темата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във