Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Собствена платформа подготвя стоковата борса

Сред борсовите изненади на 2018-а Васил Симов (вдясно) отбеляза продължаващия спад на цената на петрола.

"Софийска стокова борса" АД (ССБ) разработва нова платформа за електронна търговия. Това съобщи мениджмънтът  на  дружеството на редовния си годишен брифинг. Работата  е започнала  от нулата, но се  се прави в сътрудничество с американска компания с опит в тази област. Платформата - софтуер, хардуер и всичко по нея, е финансирана изцяло със собствени средства на стоковата борса, отбеляза изпълнителният й директор Васил Симов. Тя е изградена на модулен принцип и дава възможности за последващо надграждане. Интернет системата ще управлява вътрешните бизнес процеси на борсата и ще предложи нови електронни услуги и достъп на брокерите и на другите заинтересовани външни лица до търговете от разстояние, както и неприсъствена търговия. Ще бъде изградена и специална зона за наблюдение на "Софийска стокова борса" АД. Достъп до платформата ще имат всички, без значение какво е  мобилното устройство, което използват. В момента се провеждат последните тестове  и се  очаква  платформата да заработи от февруари.

През миналата година на "Софийска стокова борса" са реализирани сделки на стойност над 345 млн. лв., което представлява близо една трета ръст спрямо 2017-а, отчетоха от дружеството. Според изпълнителния му  директор  Васил Симов повече са и сделките -  в края на декември те са достигнали 999 броя, което също е годишен ръст от 30 на сто. Заедно с това се поддържа и традицията на все повече пазарни субекти, които предпочитат стоковата борса за реализиране на своите покупко-продажби като прозрачен, гарантиран и бързоликвиден открит пазар. Случилото се е напълно логично предвид факта, че през миналата година приключи процесът на обединение на борсовите пазари у нас, отбеляза Васил Симов. Членовете на "Българска стокова борса" АД се присъединиха към "Софийска стокова борса" АД, която се утвърди като най-крупния открит борсов пазар в България с най-голям оборот, най-много членове и брой на търгуващи посредници и клиенти. 

На борсата се търгуваха стоки в три подкръга - индустриални, хранителни и зърно. Активността на ССБ по тримесечия е била относително равномерна, с изключение на третата четвърт, когато е отчетен най-висок оборот, най-вече заради запасяването с горива за зимата. Досега най-висока активност в борсовата търговия се реализираше в последните два месеца на годината, но през 2018-а тази практика бе прекратена. А това е знак, че пазарните играчи вече търгуват активно почти през цялата година.

За поредна година се утвърждава тенденцията на ССБ най-голям процент да заема търговията с индустриалните продукти, които формират над 96% от оборота или над 326 млн. лева. В този сегмент имаше сделки с широк спектър горива, използвани за битово и промишлено потребление, което утвърждава имиджа на стоковата борса като представителен пазар за тези стоки. През 2018-а относителният дял на този подкръг продължава да расте. В това отношение ССБ следва практиката на световните пазари, на които се търгуват т.нар. индустриални борсови стоки  с най-голямо приложение - енергоносители, химикали, метали и други.

Сред изненадите на 2018-а Васил Симов отбеляза продължаващия спад на цената на петрола. Той е борсова стока, която не се влияе от търсене и предлагане, а от конфликти, геополитика и политически стресове. След стабилното начало  от септември започна рязко свиване на котировките. През януари на миналата година средната цена на суровия петрол на международните пазари беше 67.62 долара за барел и падна през декември до 54.91 долара, което представлява понижение от 19%, отбелязват от стоковата борса.

По отношение на 2019-а също има някои фактори, които безусловно ще повлияят върху активността на пазарните участници. Преходните запаси при зърнените храни намаляват, а една нова тенденция набира скорост - потреблението да изпреварва производството, което в момента е по-слабо.

Около местните избори, а през тази година ни очакват дори два вота, винаги има известно затишие на стоковата борса. По отношение на Брексит Васил Симов коментира, че процесът няма да даде отражение веднага. Колкото до борсовите котировки на международните пазари, според него това няма да повлияе на цените, а по-скоро на количеството произведена продукция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във