Банкеръ Weekly

Пари и пазари

SNB излезе на червено

Националната банка на Швейцария (SNB) приключи 2018-а със загуба от 15 млрд. шв. франка (15.3 млрд. щ. долара). Основни виновници за слабия резултат са сътресенията на фондовите пазари и поскъпването на франка. Обявените на 9 януари резултати са предварителни, като ръководството на институцията ще публикува повече подробности на 4 март.

Фирмените акции, включително и на първокласните американски компании "Епъл" и "Фейсбук", имат 20% дял от чуждестранните вложения на SNB. Щатските и европейските базови борсови индекси се обезцениха през 2018-а,  докато швейцарската национална валута поскъпна към повечето си конкуренти от Г-10, което доведе до загуба в размер на 16 млрд. франка само от този портфейл. 

Силният франк беляза и инвестициите на SNB в чуждестранна валута, които паднаха с 2.7% - до 729 млрд. франка, през декември 2018-а - най-мощният срив от 2012-а насам.

Загуба в размер на 300 млн. франка е отчетена и от обезценяването на златните резерви на банката, докато чистата й печалба по сметката в национална валута е 2 млрд. франка, в които са включени и приходите от отрицателните лихви, начислявани по банковите депозити по поискване.

Въпреки загубите  акционерите на SNB ще получат дивиденти, защото, за разлика от повечето централни банки, акциите на швейцарската са регистрирани на местната фондова борса. Най-голям дял от тях са притежание на държавни институции, включително и управите на кантоните и регионалните банки. Има и около 2000 частни инвеститори, чиито права на глас са силно ограничени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във