Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Смъртоносният вирус разболя петрола

Разрастването на епидемията от китайския коронавирус и увеличението на броя на смъртните случаи обезцени с 20% суровия петрол от началото на януари, когато избухна заразата. И, по оценка на енергийни експерти, е "подкастрило"  с 20% търсенето на горивото в Китай - най-големият вносител на черно злато в света. Вирусът от Ухан се очертава като най-големият шок върху нефтените пазари след глобалната финансова криза от 2008-2009-а.

Котировките на петролните контракти на американския суров петрол сорт WTI с доставка през март паднаха под 50 щ. долара за барел на 4 февруари, а на базовия сорт "Брент" с доставка през април - под 54 щ. долара за барел. Това събра на извънредна среща във Виена експерти на ОПЕК и на другите едри производители на суровината извън картела (общо 23 държави, включително Русия), които преди три години обединиха усилията си, за да ограничат прекомерното предлагане, наводнило световния пазар на петрол.   

Целта на техническите екипи на "ОПЕК+" е да анализират влиянието на кризата върху търсенето на черно злато. Което в никакъв случай не е лесна задача, защото всеки ден се съобщава за хиляди нови случаи на поразени от заразата. Двама делегати на съвещанието пък съобщават и за първите разногласия между Москва и Рияд по отношение на налагащите се нови редукции на петролния добив. Според тях Саудитска Арабия настоявала за орязване на производството с поне 500 хил. барела на ден, докато Русия, чийто бюджет е по-слабо зависим от по-ниските петролни котировки, не била съгласна с такива големи намаления.  

Експертите са предложили два модела с различни оценки за влиянието на вируса върху потреблението. Най-песимистичният сценарий предвижда бързо разпространение на епидемията за период от шест месеца и спад на световното търсене с около 400 хил. барела на ден , преди пазарът да се възстанови до предкризисните нива на растеж през второто полугодие. Анализите показват още, че ако "ОПЕК+" продължи да помпа сегашните количества гориво, ще се появи излишък от 600 хил. барела петрол дневно през първото тримесечие и на 1 млн. барела през второто. 

Във Виена технократите изслушаха и мнението на китайския посланик Ванг Кун. Той, според делегатите, успокоил официалните представители на "ОПЕК+", че влиянието на заразата ще е ограничено и локално. А пред репортери след срещата Кун коментира, че вирусът безспорно ще засегне търсенето на черно злато, но помоли ефектът да не се преекспонира.  

Оценката на бизнеса е по-различна. "Бритиш петролиъм" прогнозира свиване на световното потребление с 300 до 500 хиляди барела на ден през 2020-а. А най-мрачният сценарий на S&P Global Platts е за редукция на търсенето с около 1 млн. барела на ден, което ще свали ръста на годишното потребление до 320 хил. барела дневно - най-слабата стойност от финансовата криза през 2008-2009-а. 

 

Каре: "Ситигруп" направи сериозни редукции на прогнозите си за петролните котировки за първите три тримесечия на 2020-а.

Банкерите свалиха от 69 на 54 щ. долара за барел очакванията си за движението на цените на черното злато от сорт "Брент" в периода януари-март, и от 65 на 50 щ. долара за барел оценките за суровината от американския сорт WTI. Преоценката за второто тримесечие за сорт "Брент" е от 68 на 50 щ. долара за барел, а за летните  месеци между  юли и септември - от 63 на 53 долара за барел. Редукциите за тези два тримесечни периода се основават на допускането, че вирусът ще окаже по-продължително и по-дълбоко влияние върху стопанството, отколкото се предполагаше първоначално. Банковите анализатори смятат, че котировките на световната базова петролна марка - сорт "Брент", могат да паднат дори до 47 щ. долара за барел и това би била най-слабата им стойност от две и половини години насам. За четвъртото тримесечие "Ситигруп" повиши предвижданията си от 57 на 58 щ. долара за барел. 

Банката оряза и прогнозата си за цените на медта  от 6 хил. на 5 хил. щ. долара на тон за първото тримесечие, на желязна руда - от 80 на 75 долара за тон и за въглищата за производство на кокс - от 170 на 150 долара на тон. 

 

Междувременно, след като котировките на петролните контракти сорт WTI с доставка през март слязоха до 49.44 щ. долара за барел на 4 февруари след новината, че складовите запаси на САЩ от тази  суровина  са скочили с 4.18 млн. барела през миналата седмица, последва сериозен обрат. Окуражени от мащабните кешови инжекции на Пекин в подкрепа на местното стопанство и в очакване на нови парични стимули от големите централни банки, играчите започнаха да купуват черно злато и повишиха цените на WTI над 51 щ. долара за барел.

Петролът сорт "Брент" с доставка през април се обезцени до 53.79 долара за барел, а на 6 февруари се възстанови до 55.50 долара за барел. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във