Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СМЯНА НА КАРАУЛА В КОМИСИЯТА ПО ЦЕННИТЕ КНИЖА

Нови лица ще шетат из коридорите на Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК) от 12 януари. Според информация от финансовото министерство шанс да запази креслото си има единствено председателят на комисията Радослав Цончев. През седмицата той е разговарял по този повод със заместника на Муравей Радев Пламен Орешарски. Дълго време Цончев бе категоричен, че няма да се кандидатира за още един мандат. От края на ноември обаче той видимо промени позицията си по въпроса. Всички останали шест членове на институцията, регулираща капиталовия пазар в България, вероятно ще бъдат нови. Все още обаче във финансовото министерство не са уточнили техните имена. Според Орешарски ръководството на министерството ще се съобрази с предложенията на Радослав Цончев.
Петгодишният мандат на членовете на ДКЦК изтича на 12 януари. Техните наследници ще станат известни ден по-рано, когато трябва да бъдат одобрени от Министерския съвет.
Всъщност нито един от сегашните членове не е в комисията от 1996 година. Тогава, след приемането на Закона за ценните книжа, фондовите борси и инвестиционните дружества, правителството на Жан Виденов назначи за неин председател Християн Танушев. В състава й влизаха още Весела Станчева, проф. Милчо Стоименов, Чавдар Драгиев, Веселин Ралчев, Пламен Николов и Венеций Димитров. Малко по-късно креслото на Николов бе заето от Лена Русенова, която сега е на работа в Световната банка. Този състав на комисията просъществува до септември 1997 г., когато оставките на членовете й бяха подадени от новото правителство на Иван Костов.
Тогава беше избран сегашният председател доц. Радослав Цончев. В състава на ДКЦК влязоха също Димитър Димитров, Жеко Фетваджиев, проф. Бистра Боева, Николай Манолов и Янко Николов. От предишните членове остана единствено Весела Станчева. От 1997 г. насам по лични причини напуснаха Станчева, която откри частна адвокатска кантора на столичния булевард Цар Освободител, а също Фетваджиев и Николов. Техните места бяха заети от Янчо Ангелов, Йордан Чомпалов и Иванка Данева.
Практиката показва, че бившите членове на комисията след мандата си в нея доста успешно се вписват в българския бизнес. Веселин Ралчев и Чавдар Драгиев са членове на съвета на директорите на инвестиционния посредник Дилингова финансова компания. Християн Танушев пък е шеф на дирекция в Националната здравноосигурителна каса, а Янко Николов работи в компютърна фирма.
Мнозинството от брокерите на фондовата борса са на мнение, че които и да са новите членове на комисията, те трябва да променят маниерите й на действие. Досега според тях ДКЦК се занимаваше прекалено много с дребни неща около инвестиционните посредници. Проверките й в някои случаи продължават повече от месец, което пречи на брокерските къщи да изпълняват основните си задължения. Част от играчите на пазара изказват задоволството си от работата на Йордан Чомпалов. Според тях той е бил главният двигател при подготовката на влезлите в сила през миналата година наредби. Чомпалов ще бъде запомнен с добро и заради перфектно подготвения изпит за лицензиране на брокери на ценни книжа на 8 декември 2000 година.
Играчите на фондовата борса смятат, че основната дейност на комисията занапред трябва да бъде контролът върху финансовите дела на емитентите. В момента за техните мениджъри е сравнително лесно да източват управляваните от тях предприятия, като сключват договори с фирми, близки до собствениците им. По този начин обаче са ощетени дребните акционери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във