Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Смесени сигнали спряха играта с дълга

Николай М. Ваньов, CFA

Финансов експерт

Нямаше изненади на международните пазари на държавен дълг през изминалата седмица. В унисон с широкия консенсус на анализаторите Федералният резерв запази основната лихва, а Европа продължи да се чуди за преговорите за Брексит и кой ще е френски президент. Липсата на неочаквани събития направи относително спокойна търговията с основните ДЦК. Движенията на доходностите бяха минимални.

Според фючърсните пазари вероятността за повишение на лихвата в САЩ на следващата среща на борда на Фед през юни е около 67 процента. Сега се очакват коментарите на Джанет Йелън и компания. В същото време - с оглед на планираното намаляване на размера на баланса на Фед, което със сигурност ще се отрази в покачване на доходностите по трежъритата, щатският финансов министър Стивън Мнучин започна сондажи за емитирането на ултрадълги книжа с матуритет от над 50 години с цел заключване на сегашните ниски лихвени равнища. Като цяло движенията на доходността по десетгодишните трежърита бяха в тесни граници и към края на седмицата тя бе на равнища от 2.287% при изменение надолу с едва 0.8 базисни точки.

Според дълговите пазари в Европа изненади също не се очакват. Преднината на проевропейския центрист Еманюел Макрон пред крайнодясната евроскептичка Марин Льо Пен в надпреварата за президент на Франция изглежда устойчива, което е ключово за пазарните участници. Липсваха ясни сигнали за сериозни промени в паричната политика и на ЕЦБ, и след срещата на борда миналата седмица. През тази не станахме свидетели на резки движения на основните европейски доходности.

Десетгодишните немски бундове се търгуваха при равнища от 0.326% и седмичен ръст от 3 базисни точки. Промяната при сходните по матуритет френски ДЦК също бе надолу с 2.7 базисни точки - до 0.802 на сто. Книжата на страните от периферията на валутния съюз също "живяха" относително спокойно, като италианските десетгодишни облигации отбелязаха седмичен ръст от 2.1 базисни точки - до 2.265%, докато тези по испанските ДЦК с подобен срок до падежа останаха непроменени на нива от 1.623 на сто.

Рисковете Великобритания да напусне ЕС без договорени условия (т. нар. твърд Брексит) като че ли нарастват. С оглед на предстоящите избори на Острова нападките на премиера Тереза Мей към лидерите на ЕС са по линията на възможен саботаж на извоюването на консервативно мнозинство и отслабване на позицията на Обединеното кралство в преговорите. Икономическите ефекти като че ли ще се засилват. През изминалата седмица "Джей Пи Морган" обяви, че планира преместването на офисите си в страни от Евросъюза. В унисон с останалите глобални ДЦК джилтовете се търгуваха в тесен рейндж, като доходността по десетгодишните британски ДЦК достигна 1.078% при седмичен ръст от 1.4 базисни точки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във