Банкеръ Daily

Пари и пазари

Смесена седмица за Китайската борса

През настоящата седмица основният индекс на Китайската борса - Shanghai Composite (SSEC) се движеше и в двете посоки, като завърши с леко седмично понижение от 0.3%, се посочва в анализ на инвестиционния посредник "Капман". В понеделник SSE затвори със спад от над 0.7%, а на следващия ден Shanghai Stock Exchange (SSE) завърши "на плюс", макар и с малко. На 10 май обаче SSEC отново тръгна надолу и с дневно понижение от 0.9% падна до най-ниската си стойност за месец назад (3053).

В четвъртък и петък SSE вървеше нагоре – съответно с 0.3% и 0.72%, но не успя да навакса изоставането от двете негативни сесии и на 12 май завърши при малко над 3083, което е най-високата стойност на затваряне за седмицата.   

За променливите настроения на китайските инвеститори през последните дни "допринесоха" публикуваните икономически данни, действията на Китайската народна банка и някои международни политически събития. Публикуваните на 8 май данни за размера на положителното търговско салдо за април надминаха не само предходната стойност, но и очакванията. Същевременно обаче данните за темпа на ръст на вноса и износа за април на годишна база бяха по-ниски както от предходните си стойности, така и от очакванията.

Ръстът на годишната инфлация за април (оповестен на 10 май) внесе известен оптимизъм със стойността си от 1.2 на сто. А в петък Китайската народна банка отпусна общо 459 млрд. юана към търговските банки на страната под формата на средносрочни заеми (3-6 мес.), което вливане на ликвидност ентусиазира инвеститорите, коментират от инвестиционния посредник.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във