Банкеръ Daily

Пари и пазари

„Смарт Органик“ акумулира почти 6 млн. лв. от пазара ВЕАМ

Първичното публично предлагане /IPO/ на „Смарт Органик“ АД мина при огромен интерес, съобщиха от „Българска фондова борса“. И е най-новият член на бързо растящото семейство на BEAM пазара на "БФБ-София". Българската компания е производител и дистрибутор на био храни. 

Тя продаде всичките 310 хил. акции, които предложи на инвеститорите, при цена от 18.9 лева за брой – горната граница на ценовия диапазон, заложен от дружеството. Това позволи на компанията да акумулира 5.86 млн. лева.

Близо два пъти бяха презаписани акциите на водещия производител на биохрани по време на аукциона днес. Това е първата компания от програмата beamUp lab, която прави IPO на пазара за растеж на малки и средни компании beam на „Българска фондова борса“. В резултат на аукциона бяха класирани заявки на близо 500 индивидуални и институционални инвеститора.

"Искам да благодаря на всички за гласуваното доверие. От днес имаме още една отговорност – към нашите акционери. Аз и целият екип на "Смарт Органик" ще продължаваме да даваме всичко от себе си за успеха на компанията. В същото време ще останем верни на нашата мисия да правим здравословните храни вкусни и достъпни за всички, и то по възможно най-щадящ за планетата начин. Вярвам, че само по този начин ще можем да продължим да създаваме стойност в дългосрочен план за нашите клиенти, партньори, служители и акционери”, коментира Яни Драгов, основател на "Смарт Органик".

Фондовата борса допусна до търговия временна емисия акции, издадена от „Смарт Органик“ с цел осъществяване на първично публично предлагане на 310 000 броя акции.

"Инвеститорите направиха своя избор в полза на устойчивото производство на здравословни биохрани. Нещо повече, пазар beam стана трамплин за бъдещия европейски лидер в сектора – „Смарт Органик”, коментира Маню Моравенов, изпълнителен директор на „БФБ-София“.

Около месец след успешното първично предлагане се очаква да стартира и официалната търговия с новата емисия акции на "Българска фондова борса". Докато тече процедурата по вписването на увеличението на капитала, инвеститорите ще могат да търгуват временна емисия права върху записаните акции, като търговията се очаква да започне до няколко дни след аукциона. Водещ мениджър по предлагането и консултант за BEAM пазара е инвестиционният посредник "Карол" АД.
Припомняме, че през 2015 г. фирмата искаше да се листва за търговия на БФБ, но Комисията за финансов надзор не одобри проспекта й.

От компанията съобщават, че ще използват тези средства за придобиване на свой конкурент в Германия.

В плановете й е и изграждане на нова производствена база край Божурище. Това ще стане на два етапа. В момента предприятието има производствена и складова база в кв. „Княжево“ в София, която се захранва със собствена соларна електроцентрала.

От „Смарт Органик“ прогнозират за тази  година приходи в размер от 57.6 млн. лева, което означава над 56% повече в сравнение с пандемичната 2020-а. Компанията е създадена през 2009 година, днес продуктите й се продават в повече от 60 страни по света в ЕС, Азия и Америка. Нейните най-големи експортни пазари са Германия, Швейцария, скандинавските държави, Бенелюкс, Испания, Франция, Румъния и Близкия Изток. Производството й е биосертифицирано.

Това е петото успешно IPO на beam за тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във