Банкеръ Daily

Пари и пазари

Слънчевата енергия става все по-евтина и важна

Глобалните доставки на електроенергия от възобновяеми източници, най-вече на слънчевата енергия, се увеличават по-бързо от очакваното. През следващите пет години те могат да нараснат с 50%. Това предвиждат резултатите от последния доклад на Международната агенция по енергетика, предаде изданието "Гардиън".

Днес 26% от електроенергията в света са резултат от възобновяеми енергийни източници. Очакванията са дялът им да достигне 30% до 2024 г.  Цитираният доклад предвижда, че до 2024 г. ново начало с евтина слънчевата енергия може да увеличи слънчевия капацитет в света с 600GW. Това е почти двойно на общата електроенергия на Япония. Всъщност пълните очаквания спрямо възобновяемата електроенергия са тя да нарасне с 1200 GW през следващите пет години, което е еквивалент на общата електроенергия на САЩ към момента.

В доклада още се казва, че амбициите за по-добър климат на Европейския съюз и САЩ изиграват най-голямата роля в прогнозите на МАЕ, но именно Китай ще е водещият в разработването на проекти за вятърна и слънчева енергия.

Също така слънчевата енергия ще играе най-голямата роля в установяването на глобалната възобновяема енергия, тъй като разходите за нея вече са намалели драстично в повечето страни. Прогнозите са, че цената на слънчевата енергия да намалее още с между 15% до 35% до 2024 г.

Експертите смятат, че апетитът на енергийно гладните предприятия и фабрики ще е най-големият двигател на бума на слънчевата енергия, тъй като фирмените директори  ще се възползват от падналите разходи, за да намалят сметките си за енергия.

Броят на домашните слънчеви панели също се очаква да се повиши двойно, най-вече в Австралия, Белгия, Калифорния, Холандия и Австрия. Но дори след „грандиозен“ растеж на слънчевата енергия през следващите пет години панелите ще покрият само 6% от наличните покриви в света, оставяйки място за още.

"Технологии като слънчевата фотоволтаика (PV) и вятърът са в основата на трансформацията на глобалната енергийна система. Възобновяемите енергийни източници вече са вторият най-голям източник на електроенергия в света, но тяхното въвеждане трябва да се ускори, ако искаме да постигнем дългосрочните цели за климата, качеството на въздуха и достъпа до енергия", казва изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. 

Бирол обаче предупреждава, че макар потенциала на слънчева енергия, бързото и внедряване може да наруши пазарите на електроенергия, ако регулаторите и комуналните услуги не успеят да се адаптират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във