Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Слънцето се върна на пазарния хоризонт

Петър Драмов

УниКредит Булбанк АД

 

Централната банка на Съединените щати с колеблив тон даде да се разбере, че не е приключила с вдигането  на лихвите, но ще го направи след време, а не така скоро, колкото се предвиждаше. Явно надеждите за по-бързо  възстановяване на най-голямата световна икономика са понамалели. Това е обяснимо - видимо се увеличава вероятността Тръмп да не успее да извърши обещаните  реформи толкова бързо, колкото му се искаше. А че икономиката не върви според очакванията го показват увеличените петролни запаси. Това е основната причина  цената на черното злато да спадне до четиримесечното си  дъно. Това е причината и за спада на долара към еврото, за понижаването на борсовия индекс Down Jones Industrial Average до нивата отпреди месец. Но поне щатските държавни облигационни емисии са печеливши и цената им се покачи до едномесечен пик.

Надвисналите над Европа черни облаци като че ли се разпръскват. Изборите в Холандия, както и последните социологически изследвания за настроенията във Франция, дават ясно да се разбере, че пред единна Европа все още има бъдеще. ЕЦБ втвърдява тона към банковата система на еврозоната, което се разчита като знак, че възстановяването на икономиката е под контрол. Неслучайно немският борсов индекс DAX достигна двегодишен връх, отчитайки рекордните стойности от 12 100 пункта. Увеличиха се цените и на държавните ценни книжа, особено на  емитираните от страни с не чак толкова висок  кредитен рейтинг.

Слънце се показа и на нашата улица -  търгуваните на международните финансови пазари български еврооблигационни емисии отново привлякоха  вниманието на инвеститорите. Цената им, особено на по-дългосрочните, се повиши чувствително. С едно евро поскъпна най-дългосрочната ни емисия с падеж през 2035 година. Доходността й, в резултат на обратнопропорционалната взаимовръзка цена/доходност, се понижи със 7 базисни пункта - до 3.08% на годишна база. Книжата ни с падежи през 2028 г. и 2027 г. се търгуват със съответно 60 и 30 евроцента по-скъпо. Възвръщаемостта им се понижи с по 4 и 3 базисни пункта и в момента е 2.24% и 2.09% годишно, които са най-ниските от началото на годината досега. По-краткосрочните ни емисии с падежи 2024 г., 2023 г. и 2022 г. не бяха засегнати  от общата тенденция. Цените им се задържаха на нивата отпреди седмица. Доходността им също остана без промяна и е 1.51%, 1.10% и 0.79% на годишна база.

През изминалата седмица беше регистрирана само една сделка на вторичния  междубанков пазар на ДЦК. Изтъргуваните книжа бяха с падеж след три години и новият им притежател ще получава 0.2% годишна доходност. Противно на очакванията ми търговията с държавни ценни книжа на вътрешния  вторичен пазар не успя да се съживи дори и след пускането в обращение на облигации за още 100 млн. лв. номинална стойност от емисия с падеж след 10 години. Те се реализираха при средна доходност от 1.79% годишно .

Бюджетен дефицит се финансира чрез емитиране на ДЦК. Но бюджетен дефицит не е регистриран вече втора година. А Министерството на финансите очаква бюджетният излишък за първите два месеца на годината да надскочи 800 млн. лева. Това е основната причина за намаляването на общия обем ДЦК в обращение с 600 млн. лв. номинал за първите три месеца на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във