Банкеръ Daily

Пари и пазари

Служители напускат вместо да се върнат на работните си места

Отстъплението на пандемията след всяка поставена ваксина насърчава работодателите да привикат служителите си обратно в офисите, което определено не се харесва на повечето хора, приели дистанционната работа като нова нормалност. 

Доста компании - от "Гугъл" до "Форд мотър" и "Ситигруп" - обещават по-голяма гъвкавост, но ред шефове публично заявяват колко е важно присъствието в служебните помещения. Някои от тях подчертават, че работата от вкъщи отслабва сътрудничеството и омаловажава фирмената култура. 

Легиони от служители обаче не са чак толкова "навити". Защото изминалата година доказа, че голяма част от работата може да се върши отвсякъде, без отегчителни пътувания в препълнени влакове или по магистрали със задръствания. Някои хора са се променили, други се страхуват от вируса и от отказващите да се имунизират колеги. Не липсват и работници, които подозират шефовете си, особено онези с по-пестеливи познания за дистационната дейност, че жадуват да си върнат стриктния контрол върху подчинените. 

Засега е рано да се каже как ще изглежда следпандемичната среда. Само около 28% от рабониците в САЩ са се върнали в офисите, сочи индексът на десет гъсто населени области, изчислен от охранителната компания Kastle Systems. Много работодатели все още поддържат по-щадящи работни условия заради разпространяващия се вирус, продължаващите имунизации и нерешените проблеми около грижата за децата.

С ускоряването на процесите по връщане по работните места, някои служители искат различни опции. Проучване сред 1000 пълнолетни американци, проведено през май от Morning Consult по поръчка на агенция "Блумбърг", показва, че 39% от анкетираните по-скоро биха предпочели да напуснат, ако работодателите им не подхождат гъвкаво към дистанционната работа. Очертава се и ясно разграничение на поколенията: сред родените между 1981-а и 2012-а този дял е 49 процента.

Анализ на отговорите на 2100 души на анкета на FlexJob, осъществена през април, показва, че най-привлекателните черти на работата от вкъщи са отпадналото задължение от пътувания до офиса (посочено като предимство от 84% от интервюираните) и спестените разходи (посочени от 75% от анкетираните). Над една трета от участниците в проучването са споделили, че спестяват най-малко по 5 хил. щ. долара годишно, ако работят дистанционно. Най-малка тежест има грижата за децата - едва 15% я посочват като предимство на работата от вкъщи, а 32% я предпочитат като средство за защита срещу заразяване с COVID-19.

Някои европейци също са против присъствието в офиса: софтуерен специалист от Нидерландия е напуснал работа през декември 2020-а след като компанията-работодател е настояла служителите й да се върнат по работните си места през февруари. Оказва се, че едва по време на принудителната изолация заради коронавируса този холандец е осъзнал колко е по-добре да контролира собственото си време и да не губи по два часа, за да отиде на работа.

Естествено, не всеки има свободата да избира. За милиони работници в магазини, болници и домове за възрастни или за деца, за доставчици на стоки до вратите на къщите, липсват алтернативи. Докато за останалите по-скоро трябва да внимават работодателите им, за да не ги загубят точно в този момент на недостиг на квалифицирана работна ръка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във