Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Слуховете скроиха шапка на доходността по дълговите книжа

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Основните държавни дългове преживяха  седмица, в която доходността  намаляваше. Анализаторите очакваха новините от САЩ, където Фед взе напълно очаквано  решение - да запази основните лихви. Но   същевременно с лека промяна в категоризирането на икономическия растеж направи така, че вероятността  повишението да стане през декември е над 92 на сто. Естествено, основателен е и интересът към друг резултат от  срещата на монетарния борд на Фед -  изборът на нов председател. Президентът Тръмп трябва да обяви решението си в четвъртък. От  мелницата за слухове изпада едно име, а и  букмейкърите сочат за фаворит Джеръм Паулъл. Той минава  за последовател на политиката на сегашния председател Йелън, но дава знаци, че е склонен да  намалява  банковите регулации - възглед,  който е силно удобен за Тръмп. Дугият  изявен кандидат - академикът  Джон Тейлър,  е силен привърженик на технократския подход при определянето на основните лихви (по правилото, кръстено на Тейлър, целевата основна лихва в САЩ към момента би трябвало да е 3.75 %). Анализаторите го сочат като жесток ястреб в паричната политика.

Слуховете доведоха до спадове на доходността по основните американски книжа. Тази по ключовите десетгодишни облигации  отбеляза намаление с 9.2 базисни точки -  до 2.37 на сто.

Друго чакано с интерес събитие от седмицата е заседанието  на борда на Бенк ъф Ингланд. Експертите са силно убедени, че там  първото повишение на основната лихва на Острова от 10 години насам изглежда гарантирано. Но дали  Марк Карни ще остави вратата отворена за поне  един такъв акт?! На този фон възвръщаемостта по десетгодишните държавни книжа отбеляза минимален седмичен спад от 3.2 базисни точки.

Най-сериозното движение на дълговите книжа имаше  в Италия. В една изключително добра седмица, първо, правителството успя да прокара закон, който ще затрудни неформалното коалиране на популистите и съответно - достигането им до властта, а след това станахме свидетели и на повишение на кредитния рейтинг на страната от "Стандард енд пуърс". Ефектът върху десетгодишните италиански книжа през седмицата бе спад с цели 14.3 базисни точки до 1.798 процента. Появата на изход от каталунската криза се отразява добре и на испанските активи. Възвръщаемостта   по държавния дълг на иберийската държава  отбеляза седмичен спад с 6.2 базисни точки - до 1.467% в десетгодишния матуритет.

В същото време дълговете на страните от ядрото на еврозоната се търгуваха главно под знака на ефектите от срещата на Европейската централна банка през миналата седмица. Удължената програма по вливане на ликвидност се отрази добре на френските държавни ценни книжа, чиято десетгодишна доходност отбеляза понижение с 5.4 базисни точки -  до 0.767 на сто. Бундовете със сходен срок до падежа приключиха седмицата при доход от 0.383% и спад от 3.1 базисни точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във