Банкеръ Daily

Пари и пазари

Словенската авиокомпания Adria Airways обяви фалит

Словенската авиокомпания Adria Airways подаде молба за ликвидация и отмени всички полети, след като финансовите проблеми я принудиха да преустанови повечето си полети през последната седмица. Последният полет на авиокомпанията беше сутринта на 30-ти септември, за да доведе от Европейското първенство в Париж волейболния отбор на Словения обратно у дома.

Производството по несъстоятелност е започнато от ръководството на компанията заради финансовото състояние на Adria Airways. Авиокомпанията е най-новото попълнение в списъка от малки европейски авиокомпании, които се сблъскват с финансови затруднения на фона на свръхкапацитета на индустрията, конкуренцията и високите цени на горивата. От миналия вторник насам Adria Airways отмени над 400 полета, засягащи повече от 15 000 пътници, съобщи Ройтерс.

Министърът на на икономическото развитие и технологиите на Словения Здравко Почивалшек наскоро обяви, че правителството обмисля създаването на нова национална авиокомпания с международен партньор, която да подобри международните връзки на страната. По думите му фалитът на Adria Airways ще се отрази негативно на икономиката и туристическата индустрия на Словения. Министърът на икономическото развитие на Словения каза още, че правителството не може да се намеси, за да помогне на Adria Airways, тъй като компанията е частна и има голям дълг. Смята се, че дълговете на Adria са за най-малко 90 милиона евро.

Adria Airways е основана преди 58 години през март 1961 г. Бившият словенски национален авиопревозвач бе продаден през 2016 г. на германския инвестиционен фонд 4K Invest. Макар лозунгът на авиокомпанията да беше "Излитане към бъдещето", очевидно Adria Airways скоро няма да излита от никъде. Adria Airways стана третата европейска авиокомпания, която обяви фалит тази седмица. Френската нискотарифна авиокомпания XL Airways обяви днес, че анулира всички полети, два дни преди очаквано решение на френски съд за възможно възобновяване или ликвидиране. Холандският клон на британската компания Thomas Cook също обяви днес неплатежоспособност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във