Банкеръ Daily

Пари и пазари

След развода на най-богатата двойка в света, Джеф Безос ще запази 75% от акциите на Amazon

Макензи Безос и главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос се споразумяха при развода си, че той ще запази правото си на глас и 75% от акциите на бившата двойка, възлизащи на 143 млрд. долара в най-големия световен онлайн търговец, предаде CNBC.

Някои инвеститори се тревожеха за това как разделянето може да засегне влиянието на Джеф Безос върху Amazon или възможността той или Макензи да ликвидират големи позиции, откакто най-богатата двойка в света обяви предстоящия си развод през януари.

Макензи Безос обяви в Twitter в четвъртък, че тя и Джеф Безос са завършили процеса по разтрогване на брака си, оставяйки й 35,6 милиарда щатски долара в акции на Amazon. Тя каза, че е „щастлива“ да даде на бившия си съпруг 75% от акциите им в компанията, както и да гласува контрол върху акциите й. Макензи заяви още, че ще се откаже и от интересите си във вестник „Вашингтон Поуст“, често обект на критика от американския президент Доналд Тръмп, който Джеф Безос купи през 2013 г., и компанията „Блу Ориджин“, основана през 2000 година.

Споразумението ще я направи четвъртата най-богата жена на света. Тя се нарежда зад Франсоаз Бетенкур Мейерс, Алис Уолтън и Жаклин Марс, по информация на Bloomberg.

Според Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, Макензи ще запази акции, представляващи около 4% от общите акции на Amazon, което я прави третият най-голям акционер в компанията, зад бившия си съпруг и Vanguard. Джеф Безос остава най-богатият човек в света, дори и след като загуби 35,6 млрд. долара от акциите на Amazon. А според последно проучване, той ще остане и най-големият акционер на Amazon, с дял от около 12%.

Акциите на Amazon се понижиха с 0.4% в четвъртък следобед след новината и затвориха с 0.1%.

В отделно изявление Джеф Безос сподели своята благодарност към бившата си съпруга. „Благодарен съм за нейната подкрепа и за нейната доброта в този процес и очаквам с нетърпение новите ни отношения като приятели и съ-родители“, каза Безос.

Съобщението изяснява някои притеснения на инвеститорите в дните след като двойката обяви плановете си за развод за това кой ще има право на глас в Amazon. Разделянето на Безоз представлява уникална ситуация, според експерти, тъй като двамата са били заедно преди началото на Amazon и преди някой от тях да притежава такава огромна сума пари.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във