Банкеръ Weekly

Пари и пазари

След празнично затишие на борсата

Изминалата седмица бе сравнително спокойна за българския капиталов пазар - отчасти заради примирието в политическото пространство преди изборите за Европейския парламент - отчасти заради отиграните вече корпоративни новини, свързани с резултатите на компаниите за първите три месеца на годината. През следващите седмици на дневен ред ще са консолидираните отчети на холдинговите компании и годишните събрания на акционерите, на които много дружества се очаква да разпределят част от печалбата си. Естествено, по-консервативните инвеститори следят по-внимателно компаниите от сектора на недвижимите имоти. Причината е, че някои от тях ("Адванс Терафонд" АДСИЦ, "Софарма имоти" АДСИЦ) вече "обещаха" да възнаградят акционерите си с прилични дивиденти, докато други, регистрирали слаби резултати, все още се опитват да омилостивят инвеститорите по-скоро с обещания за по-добро бъдеще. Дивидентите отдавна не са табу и за останалите компании, които нямат законово задължение - като АДСИЦ, да ги изплащат. Най-големите от тях традиционно разпределят част от натрупания през годината доход. В следващите месеци това се очаква да направят "М+С Хидравлик", "Хидравлични елементи и системи", "Елхим Искра", "Стара планина холд", "Емка" и "Софарма трейдинг". Очакванията на инвеститорите за допълнителна доходност вероятно стоят в основата на сравнително стабилното представяне на някои от най-големите публични компании у нас като "Софарма", "Монбат" и "Булгартабак холдинг". Изненадващото за мнозина предложение за дивидент, което обяви "ЧЕЗ Разпределение", също може да причисли към факторите, които "държат" пазара напоследък, пренасяйки силна доза оптимизъм и към останалите компании от сектора.


Колкото до търговията през последните дни, голяма част от нея бе съсредоточена в традиционно най-ликвидните компании, макар че дневните обеми и при тях останаха силно редуцирани. Поредицата от празници, съчетана с дълги серии от почивни дни, успяха да объркат ритъма на инвеститори и спекуланти. Слабата им активност напоследък оставя впечатлението, че голяма част от тях не само не са пред търговските терминали, а дори са напуснали страната или, може би... планетата?! Борсовите сесии бяха толкова скучни в някои дни, че сключените в тях сделки бяха по-скоро по принуда и спокойно можеха да бъдат отменени, без това да навреди на някоя от страните.


Официалните индекси на "БФБ-София" също се движеха трудно, в която и да е посока, и повечето завършиха кратката седмица приблизително там, където я започнаха. Единственото "сериозно" изменение бе при индекса на трийсетте най-активно търгувани дружества - BGTR30, който приключи с 0.57% по-ниско от стойността си преди майските празници. Главната причина за това бе силният спад в цената на производителя на печатни опаковки и филтърни пръчки "Юрий Гагарин", чийто отчет за първите три месеца на годината бе истинско разочарование за акционерите.


Пазарът на компенсаторни инструменти също пострада от липсата на достатъчно търговци, като обемите на търговия останаха сравнително ниски, независимо от спорадичната поява на някой по-ентусиазиран купувач. Котировките почти се бетонираха в диапазона 0.595-0.60 лв. при двата вида компенсаторни записи, докато пазарлъкът при земеделските бонове за пореден път предизвика интересни колебания между 0.605 и 0.63 лв. за един лев номинал. Основна движеща сила и при трите вида книжа остават предложената законова промяна, която евентуално би изравнила приложното им поле, както и очакванията за нови търгове за продажба държавна земя. Дали това ще се случи, е друг въпрос, но и да стане, едва ли ще бъде преди изборите в края на май.Гено ТоневПортфолио мениджърУД "Юг Маркет фонд мениджмънт" АД

Facebook logo
Бъдете с нас и във