Банкеръ Daily

Пари и пазари

Слабото евро тревожи ЕЦБ, "Бенк ъф Джъпен" нехае за срива на йената

Драматичното обезценяване на еврото привлича все по-голямо внимание в Европейската централна банка, но пазарите не забелязват.

Словесните интервенции и приказките за увеличение на лихвите в еврозоната с 50 базови пункта на теория биха подкрепили единната европейска валута. Този път обаче други сили, между които - доларовият монопол и страховете от рецесия - доминират пазарите.

Банковите парични стратези не визират директно валутния курс, но низходящото му движение към паритет със зелените пари постепенно го измества в центъра на дебата. През последните дни председателят на "Банк дьо Франс" - Франсоа Вилроа дьо Гало - отбеляза, че по-слабата европейска валута препятства постигането на целевата ценова стабилност. А членът на изпълнителния борд на ЕЦБ - Изабел Шнабел - увери, че тя и колегите й следят зорко влиянието на по-слабия обменен курс евро/долар върху инфлацията. 

По оценка на валутни стратези на "Ситигруп", "вербалната интервенция може да повиши дневните колебания на курса, но ще има слабо отражение върху него". 

Еврото все пак успя да се отдалечи от най-критичната си минимална стойност от около 1.0370 долара и приключи седмичната си търговия на 1.0564 долара - в близост до най-слабата си оценка за последните пет години. 

По правило политиците и централните банкери рядко агитират за по-силна валута, защото по-евтините пари стимулират растежа като правят износа от съответната държава по-атрактивен. При сегашната висока инфлация обаче скъпата парична единица е начин за компенсиране на растящите цени от внос. По сметки на "Джей Пи Моргън", 5% спад на търговско претегления индекс на еврото може да качи инфлацията с 0.5 процента.  

За някои търговци изявленията на ЕЦБ за еврото са начин да бъде разчетено дали са "ястреби" или "гълъби".

Паричните стратези, които омаловажават силната валута, вероятно са по-склонни да поддържат стимулирането на растежа. Те се обосновават с позицията на члена на изпълнителния борд на ЕЦБ - Фабио Панета - който посочи "ограниченото влияние" на няколко процентни пункта поскъпване на еврото и каза също, че скъпата парична единица ще задуши икономическия ръст. 

Според валутни анализатори на "Голдмън Сакс груп", по-твърдият тон на някои официални представители на ЕЦБ би помогнал на еврото да поскъпне към онези конкуренти, чиито парични стратези държат повече на растежа отколкото на битката с инфлацията, като Япония, Китай и Великобритания. Те прогнозират ръст на обменния курс евро/брит. паунд до 0.88 през идните три месеца от сегашните малко над 0.84. (Бел. ред. - Кросът приключи седмичната си търговия на цена от 0.8456 паунда за едно евро). Просто защото лихвеното увеличение с 50 базови пункта на Федералния резерв трудно може да бъде надхвърлено и вербалните интервенции срещу долара няма да имат успех. 

В Азия също разсъждават по темата за слабата валута и по-специално - за срива на японската йена до най-ниската й стойност към зелените пари за последните 20 години (131.35 йени за долар), въпреки че тя се окопити и приключи седмицата с котировка 127.88 йени за един щ. долар.  

Мнение за случващото се сподели известният в миналото "Мистър Йена" - бившият японски заместник министър на финансите в периода 1997-1999-а, спечелил прякора заради способността си да влияе върху курса на йената по онова време. 

Сакакибара, който в момента е професор в университета "Аояма Гакуин" в Токио, коментира за агенция "Блумбърг", че "пазарните очаквания клонят към 140-150 йени за един щатски долар до края на годината, така че е напълно възможно това да се случи". Той добавя, че ако японската парична единица отслабне над 150 йени за долар, "Бенк ъф Джъпен" ще започне да се тревожи. За последен път стойности близки до 150 йени за долар е имало през август 1990-а.    

Продажбата на йени се превърна в предпочитана макротърговия през тази година, защото растящата доходност на американския държавен дълг привлече инвеститорите към долара в ущърб на японските пари. "Бенк ъф Джъпен" пък продължава да поддържа щедра парична политика въпреки сериозните валутни загуби. Което означава, че йената ще остане слаба докато въпросният диференциал продължи да се разширява. 

Валутните стратези на "Комерцбанк" и на "Сосиете женерал" са сред онези, които прогнозират срив до 150 йени за един долар. Докато други техни колеги очакват годината да приключи с котировка 128 йени за долар, т. е. в близост до сегашната цена на кроса. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във