Банкеръ Daily

Пари и пазари

Слабото евро - още главоболия за развиващите се пазари

В средата на миналата седмица еврото се изкачи уж уверено над 1.19 щ. долара и се закани да атакува цена от 1.20 долара,но после  подви опашка и безславно слезе до 1.18 долара. Охлаждането на възхода на единната европейска валута, който набра скорост през юли, се обяснява с  влошаването на ред фундаментални показатели на еврозоната. От една страна, броят на инфектираните от COVID-19 в четирите най-големи стопанства на общността започна да надхвърля заболелите в САЩ. От друга - предварителните данни за индустриалната активност на еврорегиона през август разочароваха инвеститорите. Закриването и откриването на спекулативни позиции в евро в нисколиквидния август също причини високи колебания на валутата.   

Валутни анализатори посочват, че, ако се съди от историята, наблюдаваният в последните дни спад на еврото е лоша новина за паричните единици на развиващите се пазари. Най-съществени ще са пораженията върху унгарския форинт и полската злота, сочи проучване на "Блумбърг" на движенията на единната европейска валута през последните две десетилетия. Причината е, че Унгария и Полша имат съществен търговски обмен с еврозоната, а валутите им се котират срещу еврото.  

В Азия южнокорейският вон, тайландският бат и малайзийският рингит също са доста уязвими от  резки движения на еврото и долара заради откритите им икономики. Докато индийската рупия и филипинското песо имат добър имунитет срещу подобни обрати. 

Междувременно  от публикуваните в последните дни данни се вижда, че икономическата активност на развиващите се стопанства намалява по-бързо и по-рязко, отколкото на развитите държави. С изключение на Китай, към края на август тя остава с 33% под нивата си отпреди избухването на пандемията. Най-голям напредък имат Китай, Русия, Турция и Бразилия, докато степента на възстановяване на големите латиноамерикански страни, най-вече на Аржентина и Колумбия, е доста по-слаба и напоследък дори се понижава. Мексико пък отчете на 26 август най-катастрофалният икономически спад в историята си - за второто тримесечие. БВП на страната е потънал със 17.1% в периода април-юни спрямо предишните три месеца на сезонно коригирана база и с 18.7% спрямо същия период на миналата година. Основният виновник за слабия резултат е коронавирусът, затворил фабрики, затруднил търговския обмен и оставил по домовете им пазаруващи и туристи. 

Правителствените прогнози са за 10.5% срив на БВП на Мексико през тази година,а това  би била най-тежката рецесия тук след  Великата депресия през 30-е години на миналия век. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във