Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Слабото евро - гарант за еврозоната

Еврото падна в началото на седмицата до 1.2067 щ. долара, което е най-ниската му котировка от юни 2010-а досега и под средната стойност в историята на съществуването му - от 1.2087 щ. долара. Абсолютният минимум на единната европейска валута към щатската е през 2000 г. - 82.3 евроцента за 1 щ. долар. Еврото потъна до най-ниската си за последните 11 години цена към японската йена (94.24 йени за едно евро) и до най-ниските в историята котировки към австралийския и към новозеландския долар. Причините са известни - растящата несигурност за целостта на еврозоната, произтичаща от задълбочаването на кризата на държавния дълг в общността.


Това накара международната рейтингова агенция Муудис инвестърс сървис да понижи от стабилна на отрицателна перспективата на максималната кредитна оценка ААА на Германия, Холандия и Люксембург.


На 26 юли обаче единната европейска валута скочи с почти два цента към зелените пари, след като управителят на Европейската централна банка Марио Драги обеща в изказване в Лондон да направи всичко необходимо, за да запази 17-членната общност.


Валутни анализатори посочват, че еврото се е превърнало в


любимец на търговците

предпочитащи сделките carry trade. Както нееднократно писа в. БАНКЕРЪ, при тях се ползват заеми във валути с ниски лихви и средствата се инвестират в активи с висок доход в други видове парични единици.


Този вид операции са донесли 3.7% печалба през тази година срещу 15% загуба през миналата, сочи индексът на Ю Би Ес - V24 Carry Index. Той е имал 13.9% ръст през 2009-а и 2.5% спад през 2010-а. Покупките на активи в канадски и австралийски долари и в колумбийско песо, финансирани с евро, са се се отплатили с 11.3% доходност от началото на 2012-а досега, по данни на агенция Блумбърг.


Падащото евро може да смекчи рецесията в еврорегиона, защото произведените на територията му стоки ще станат по-атрактивни. Продажбите извън общността имат 60% дял в износа на Германия, около 50% - на Франция, и около 42% - на Испания, по информация на Ситигруп от 2010 година.


Дейвид Уу - шеф на управлението за проучване на световните лихвени проценти и валутни курсове в Бенк ъф Америка Мерил Линч, смята, че доста по-слабото евро е единственият начин да се предотврати разпадане на валутния съюз. Той е пресметнал, че 20% спад на еврото към щатския долар ще намали почти наполовина размера на загубената конкурентна мощ на Италия след приемането й в еврозоната.


Драги играе съществена роля в управлението на цената на еврото. Освен че свали основната лихва на еврозоната до най-ниската след създаването й стойност (0.75%), той понижи до нула и лихвата по депозитите на кредитните институции в ЕЦБ. Така Драги подтикна европейските банки да започнат да отпускат заеми на други институции, компании и домакинства, вместо да депозират милиарди в ЕЦБ.


За сравнение, базовата лихва на Австралия, чиято валута е поскъпнала с 6.9% към еврото през тази година, е 3.5 %, а на Нова Зеландия - 2.5 процента. Новозеландският долар се е повишил с 10% към еврото от началото на 2012-а досега.


Неудовлетворителни са

и фундаменталните показатели на еврозоната и продуктът от секторите на производството и услугите се е свил за четвърти пореден месец през юли, което е поредният признак за задълбочаване на стопанския спад на общността. Общият индекс, който следи двата бранша, е бил 46.4 пункта, точно колкото и през юли. Да припомним, че всички стойности под 50 са белег за намаление на активността в изследвания сектор. Промишленият индекс е намалял от 45.1 пункта през юни на 44.1 през юли - най-ниската стойност за последните 38 месеца. Индексът на услугите обаче има лек подем - от 47.1 на 47.6 точки.


Еврорегионът вероятно е в техническа рецесия, която се дефинира като две последователни тримесечия на спад.


Доверието на френския бизнес в икономическата перспектива на страната се е понижило през юли до най-ниското си ниво от началото на 2010-а досега. Индексът, който следи настроението на мениджърите, е бил 90 пункта срещу 91 през юни, докато икономисти очакваха той да бъде 92 точки. Тези данни подкрепят вероятността от спад на задграничното и вътрешното търсене на френски стоки. Френските бизнесмени споделят, че със съседи като Испания и Италия, които вече са в рецесия и бушуващата криза на държавния дълг в еврозоната, книгите им за поръчки са обезпокоително празни.


Доверието на германските бизнесмени в стопанските перспективи също е намаляло през юли до най-ниското си равнище от март 2010-а насам. Индексът, който измерва активността на бизнесклимата (IFO), се е понижил от 105.2 пункта през миналия месец на 103.3 през този.


nbsp;


У нас

nbsp;


междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2776 млн. евро (5430 млн. лева). Сделките в щатски долари представляваха почти 1% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във