Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СЛАБИ ДВИЖЕНИЯ НА ПАЗАРИТЕ НА ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ

Доходността на американските ДЦК падна с 10-15 базисни точки, съответно те повишиха цената си, след като през седмицата бяха публикувани данните за промишлената активност в САЩ. Индексът ISM се оказа под ключовото ниво от 50 пункта, което е прието за вододел между растежа и охлаждането на икономиката. Двегодишните книжа достигнаха доходност 2.25%, след като седмица по-рано се търгуваха при около 2.35 процента. Петгодишните облигации можеха да бъдат купени при доходност 2.94%, а десетгодишните - при 3.70 процента. На фона на продължаващата серия от неособено оптимистични фундаментални икономически показатели котировките на фючърсните контракти на федералната фондова лихва отразиха очакванията за задържането й на сегашните 2% до края на годината. Ноемврийските фючърси оценяват на около 20% вероятността основната лихва да бъде повишена до 2.25% на заседанието на паричния комитет на щатската централна банка в края на октомври. Въпреки спада на цената на суровия петрол, която достигна 106 щ. долара за барел, фондовият пазар в Съединените щати не успя да набере необходимата скорост и след кратко възстановяване инвеститорите отново заложиха на продажбите. В края на седмицата основният щатски борсов индекс DJIA се търгуваше при нива около 11 500 пункта.
Продажбите на дребно в еврозоната през юли се понижиха повече от очакванията на пазара, което е сигнал за продължаващо свиване на икономиката на общността под влияние основно на ниското потребление на домакинствата. Въпреки неблагоприятните изгледи за икономическия растеж, на редовното си заседание на 4 септември Европейската централна банка остави основната си лихва без промяна - на 4.25 процента. Един от мотивите за решението е опасността от проява на спираловидния ефект от вдигането на заплатите и на цените едновременно. Все повече се засилва натискът на работниците за по-високи заплати. Германската Луфтханза - втората по големина авиокомпания в Европа, се съгласи на 5.1% увеличение на възнагражденията, след като стачка на част от служителите й доведе до отмяната на стотици полети миналия месец. Другият мотив за запазване на досегашната стойност на основната лихва на еврозоната, според коментарите на управителя на ЕЦБ Жан-Клод Трише, е продължаващата борба с инфлацията, като крайната цел е тя да бъде свалена под 2% годишно.
Доходността на европейските държавни ценни книжа остана без особена промяна след заседанието на ЕЦБ. Двегодишните облигации на Германия, приети за еталон сред 15-те страни от региона, които най-точно отразяват очакванията на инвеститорите за бъдещата банкова монетарна политика, се търгуваха при доходност 4.08 процента. За сравнение, седмица по-рано книжата се котираха на 4.15%, но тогава основната заслуга бе на някои членове на управителния съвет на ЕЦБ, които намекнаха за евентуално вдигане на лихвите. Петгодишните книжа достигнаха доходност 3.96%, а десетгодишните - 4.11% годишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във