Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Слаба търговия тушира индексите

Позабравените емоции покрай фалита на Гърция и спекулациите за предстоящи проблеми сред останалите южни държави членки на еврозоната като че ли внезапно възкръснаха след доста зле скалъпен опит за разрешаване на кризата в иначе незначителна за съюза държава като Кипър. Българският капиталов пазар обаче показа завидно спокойствие и като цяло запази позитивното си настроение.


Може би именно малкият размер на островната република в комбинация със спокойствието на дълговите пазари позволиха на финансовите министри от еврозоната да приложат финансов модернизъм и експериментален инженеринг, които при останалите закъсали държави поне до момента не бяха реалистична опция. От друга страна Кипър също изненада Европа и въпреки тежкото си положение отказа помощта при така дефинираните съпътстващи условия, а именно подстригванена всички депозити в кипърските банки с между 7 и 10 на сто.


На пода на БФБ-София обаче изглеждаше сякаш нищо подобно не се случва. Най-представителният индекс SOFIX напредваше постъпателно и към края на седмицата бележеше ръст от над 1.5% на седмична база. Но липсваше еднопосочност и синхрон в движенията на сините чипове. Силно положителни бяха настроенията на инвеститорите към книжата на Адванс Терафонд АДСИЦ. Акциите на дружеството, инвестиращо в земеделска земя, поскъпнаха със забележителните 8.5-9% до нов рекорд от 2.70 лв. за дял. Възходящото движение отново беше съпроводено с традиционна за позицията висока ликвидност.


Умерен позитивизъм носеха и книжата на Стара планина холд, Каолин, Софарма и Първа инвестиционна банка (ПИБ). Акциите и на четирите цитирани компании се разписахас ръст от около 3% на седмична база. С най-висока ликвидност сред печелившите дружества се отличи Софарма. Фармацевтичното дружество поскъпваше плавно, като до края на седмицата със завидна лекота проби възходящо нивото от 2.30 лв. за дял. През борсатапреминаха над 800 хил. акции на фирмата при цена между 2.25-2.33 лв. за един брой.


При относително ниска за позицията ликвидност се разменяха акциите на Първа инвестиционна банка. Тиражираните слухове в медиите, че ПИБ е единственият останал кандидат-купувач в процедурата за продажбата на МКБ Юнионбанк, по никакъв начин не активизираха търговията с книжата на банката. Очевидно инвеститорите имат колебания за евентуалното отражение на подобна покупка, което ги направи предпазливи и крайно пасивни.


Сходни съмнения в бъдещето на Софарма Трейдинг през изминалата седмица липсваха. Според публикуваните традиционни месечни данни дружеството е извършило през февруари продажби на стока в размер на 38.9 млн. лв., което е 5% ръст на годишна база. Печалбата му преди данъци е 832 хил. лв., което представлява 48% ръст спрямо февруари 2012-а. Добрите резултати подкрепиха възходящия тренд при книжата на фармацевтичният дистрибутор, които се насочиха директно към нивото от 2 лв. за дял.


Начело на рекордьорите по спад сред сините чиповесе нареди к.к. Албена. Книжата на черноморския курорт отбелязаха срив от близо 10% на седмична база до около 44 лв. за дял, след като подновеното членство в най-стария и представителен борсов индекс SOFIX не им помогна да задържат ръста от предишната седмица. На тъмночервеноприключи седмицата за книжата на Химимпорт и Зърнени храни България. При мегахолдинга спадът се ограничидо малко под 6% на седмична база, или до 1.30 лв. за акция. Сходен спад - около 0.40 лв., разписаи другият нов член на SOFIX -Зърнени храни България.Кирил Ивановинвестиционен консултант

Facebook logo
Бъдете с нас и във