Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СЛАБА ТЪРГОВИЯ СВИВАШЕ ИНДЕКСИТЕ

След раздвижването отпреди десетина дни отново настъпи нетърпима борсова скука. В продължение на цялата седмица SOFIX отчиташе минимални отклонения в доходността си. Единственото изключение бе сесията в четвъртък (28 август). За тези, които не са запознати с борсовите традиции, предпоследният и последният ден от всеки месец са време за активна преоценка на портфейлите, управлявани от някои институционални инвеститори. Напълно в унисон с очакванията активните покупки на важни за преоценката книжа започнаха още в ранните часове на сесията, за да завършат с победоносен щурм в последните минути, в това число и по време на закриващия се аукцион. В крайна сметка в четвъртия поред ден от седмицата SOFIX затвори на ниво 1030.88 пункта, с близо един процент дневен ръст, окичен с приза за най-поскъпналия сред родните индекси. Далеч по-скромно бе представянето на широкия индекс BG40, който едва успя да се задържи на повърхността с 0 (нула) точки изменение. Но пък това едва ли е направило впечатление на някого, след като през последните няколко месеца ниската ликвидност на пазара направи недостатъците на индикатора прекалено очевидни. В четвъртък индесът на дружествата в недвижимия сектор - BGREIT, загуби една седма от пункта, или 0.08% от стойността си, при дневен оборот от едва 44 хил. лева. С други думи, неговият принос в настроението на инвеститорите бе по-скоро неутрален въпреки дразнещия окото червен цвят, с който бе изразена промяната. Като че ли най-точен барометър на пазара отново се оказа сравнително младият индекс BGTR30. Повишението му в деня на голямата активност бе от четвърт процент - до ниво 662.79 пункта.
Повишенията, ще кажат някои, са добри. И в общия случай ще бъдат прави. Равносметката за четири от петте дни на седмицата обаче е малко по-различна. През този период единствено SOFIX отчита минимално повишение. Останалите индекси остават на червено. Естествено вероятно в петък ситуацията ще се повтори и току-виж всички борсови измерители завършат на зелено. А това не е невъзможно - примери много. Въпросът е какво следва от понеделник - 1 септември? Парите, изсипани накуп в края на всеки месец, едва ли могат да се смятат за позитивен сигнал, доколкото тяхната поява точно в този момент си има своето логично обяснение. Останалите участници на пазара от доста време са просто зрители и подкрепа от тях не може да се очаква.
В такъв случай единственото, на което можем да се надяваме да ни спаси от скуката, е поредното раздвижване в... сегмента на компенсаторките. Да, и такова чудо видяхме през изминалата седмица. При това доста зрелищно. Във вторник, след агресивните опити на няколко купувачи да придобият по-голям пакет компенсационни бонове, цената им рязко се покачи до 43-44 стотинки в средата на борсовата сесия. И докато пазарът се чудеше откъде се взе подобен интерес и доколко спорадичен е той, последва нова силна атака, приключила в последните минути на търговията на нива от 50 (петдесет) стотинки за лев номинал! Сериозно постижение на фона на все по-мъгливото бъдеще на компенсаторните инструменти. Е, по-слънчевото настояще е вече факт, но за съжаление само за притежателите на т.нар. земеделски бонове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във