Банкеръ Daily

Пари и пазари

Скъпият петрол ще ощастливи руснаците

Растящите цени на суровия петрол и слабата рубла могат да вкарат допълнителни приходи от 33 млрд. долара в руската хазна. И да помогнат на Кремъл да похарчи повече за социални придобивки през тази година и да потуши публичното недоволство. 

Благодарение на 25-процентния скок на котировките на черното злато от началото на годината Русия получава повече рубли за един барел сорт "Брент" отколкото в средата на 2019-а. Ако петролът съхрани високата си пазарна оценка, тези увеличени постъпления ще са достатъчни, за да вкарат в бюджета допълнителни 2.3% от БВП, по сметки на московския клон на лондонския брокер "Сова кепитъл". Главният икономист Артьом Заигрин коментира, че е "много важно да се стимулира бизнеса и потребителите, чиито доходи за издръжка намаляха през миналата година". Според него без допълнително финансиране съществува риск от забавяне на икономическото възстановяване. 

Заради растящото напрежение със Запада и заплахите от нови санкции президентът Владимир Путин се въздържаше от сериозни разходи през миналите години и дори по време на пандемията. Намаляващият жизнен стандарт на населението увеличи недоволството към Кремъл и е предизвикателство за представянето на управляващата партия на парламентарните избори през есента. 

От 2015-а до 2019-а включително Москва е харчила за социални нужди грубо 5% от БВП. През 2020-а, под натиска на заразата, този дял е бил около 6.5%, а общите разходи са надхвърлили 22% от БВП след грубо 17% година по-рано. Засега правителството твърди, че ще се придържа към първоначалния си план за орязване на харчовете през тази и през идната година, с което да компенсира увеличението през 2020-а, обема на кредитирането и уязвимостта към нови западни санкции на държавния дълг. Кремъл е заложил нулеви разходи за социални нужди през 2021-а и 2022-а и редукция на общия размер на харчовете, съоветно до 18% и 17% от БВП.

Както е известно, всякакви допълнителни приходи отиват в държавния фонд на страната. След десетината година на стагниращи индивидуални доходи обаче расте натискът за харчене на повече пари. През миналата седмица Кремъл промени правните норми, така че да може да надвишава заложените в бюджета разходи без одобрението на парламента. 

През миналата година постъпленията от секторите извън енергийния се оказаха по-високи от предвижданията след като БВП на Русия се сви най-слабо сред основните световни стопанства, оставяйки "спестени" пари за харчене през 2021-а. 

Руски бюджетни експерти предупреждават, че е рано да се говори за допълнителни разходи, защото все още не е ясно дали цените на петрола ще останат високи. Президентът Путин може да обяви нови мерки в тази насока по време на обръщението си към нацията през идните седмици. Засега говорителят му отказва каквито и да било коментари по темата.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във