Банкеръ Daily

Пари и пазари

Скъпата енергия скара скандинавските държави

Разпрата за доставките на електричество се разгорещява в най-северните части на Европа. Швеция блокира Норвегия да използва мрежата й за пренос на електроенергия от производители от региона. Което разсърди норвежците и те, на свой ред, спряха енергийните потоци до съседа си.

Набиращият сила спор е по повод използването на трансграничните далекопроводи, които са ключова част от европейските планове за декарбонизация откакто предоставиха достъп до източници с ниски емисии, каквито са вятърните или водните централи. Чрез тях електрическата енергия може да се изпраща до всички точки с по-високи цени, без намесата на мрежовите оператори, но в случаи на свити доставки този пренос може да бъде спрян.

Стокхолм се загрижи за сигурността на мрежата си след като Норвегия започна да повишава износа на електричество чрез нови мощни далекопроводи до Германия и Великобритания. Този експорт на моменти отклонява енергия от Швеция, което принуждава операторите на националната енергийна система да намаляват капацитета на границите си със скандинавския съсед. По този начин се предотвратява износа, но той същевременно вреди на вноса, на който страната разчита да задоволява скока на търсенето през зимата. Което в никакъв случай не е добро решение в дългосрочен план. 

Норвегия отговори през миналата седмица като оряза електрическите потоци до Швеция и по този начин даде приоритет на по-добрите платци от Европа, които получиха достъп до огромните водни ресурси на северната държава за сметка на скандинавските й съседи. 

Шведският мениджър на електропреносната мрежа Svenska Kraftnat е редуцирал наполовина експортния капацитет на трансграничните си електропроводи през тази година, за да гарантира оперативната си сигурност. Финландия и Дания също разчитат на вноса и тези намаления ще бъдат за сметка на милиони домакинства и предприятия на територията на четири държави, които вече се сблъскват с рекордно високи цени на електроенергията.    

Тези действия провокираха искането на Хелзинки и Копенхаген към Брюксел да премахне изключенията в регулаторните изисквания, които правят възможни въпросните редукции. Шефът на финландския мрежови оператор Fingrid посочва, че вносът от съседните държави осигурява адекватно предлагане във времена на върхово потребление.

Svenska Kraftnat се оправдава, че мерките не са политически и че няма друг избор освен да намали капацитета докато старите мрежи се осъвременят адекватно за преноса на новите потоци. Изпълнението на тази задача може да се проточи в най-добрия случай до 2030-а. Същевременно, норвежките редукции на наличния капацитет за износ до около 1200 мегавата повишават риска от недостиг на енергия. В тази връзка шведският мрежови оператор посочва, че, ако страната се нуждае от повече енергия, тя ще трябва да разчита на внос от други държави и ако такъв няма, ще се наложи да изключва потребителите когато се застуди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във