Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СКУКАТА НА БОРСАТА СЕ ИЗМЕРИ С 2 МЛН. ЛВ.

Баба Марта дойде с края на една от най-скучните борсови седмици от много време насам. Допреди няколко месеца трудно бихме си представили търговия с дневни обеми от около 2 млн. лв., но ето че и това се случи. Корекцията премина във фаза на консолидация и макар понижената активност да е характерна за такива периоди, слабостта на купувачи и продавачи започна да става досадна.
Графиката на официалните борсови индекси е на път да придобие формата на хоризонтална линия въпреки спорадичните опити на отделни инвеститори да я разчупят с действията си в последните минути на всяка сесия. Надежда за раздвижване се съзираше във финансовите данни на публичните холдинги, но по всичко личи, че и това няма да помогне. Консолидираните отчети никнеха като гъби след дъжд, но ефектът от тях бе почти нулев. Явно умората от силното януарско спускане все още мъчи инвеститори и спекуланти.
Последната сесия за седмицата съвпада и с края на месеца, когато по традиция наблюдаваме висока активност от страна на големите институционални играчи. Техен прицел в повечето случаи са някои от големите публични компании, така че не би било изненада, ако цените им рязко се повишат в последните минути на петъчната сесия. Единствената неизвестна е дали въпросните големи инвеститори са акумулирали солидни пакети от книжа на някои от новите за пазара дружества. Ако това е така, то изненади могат да се очакват и там въпреки че почти през цялата седмица търговията с Билборд и Енемона премина под знака на плавното понижение. Все пак в четвъртък (28 февруари) акциите на единствената засега публична рекламна компания отчетоха ръст загатвайки за предстоящо раздвижване. То от своя страна стана факт в ранната петъчна търговия, когато книжата на Билборд АД преминаха нивото от 9 лв. за брой при сравнително голям изтъргуван обем.
За разлика от новата звезда, при Енемона ситуацията бе далеч по-песимистична. При втория си опит в рамките на две седмици продавачите са на път да пробият надолу нивото от 20 лв. за акция. Предишната атака на мечките завърши с пълно поражение, след като цената бързо се върна до нивата от 20.50 - 20.70 лв. за дял от холдинга. И все пак последната дума ще имат биковете, които в предишни битки демонстрираха сериозния си интерес акциите да имат оценка над ключовото ниво от 20 лева.
През седмицата интересна търговия предложиха акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) АД. След като предишния петък (22 февруари) стана ясно, че една от публичните банки ще има нов основен акционер, съвсем естествено бе да се очакват интересни дни около всички банкови книжа. Вместо това дадената висока оценка на Българо-американска банка АД явно не направи впечатление на инвеститорите. Акциите на ПИБ опитаха тест на нивото от 10.10 лв. за акция, но продавачите побързаха да направят своя избор, смъквайки цените обратно до 9.90 лева. Последва серия от атаки за превземане на ключовото ниво, но броят на желаещите да продават растеше с часове и съвсем естествено натискът върху цената доведе до нов спад, този път до нива от 9.80-9.82 лв. за акция.
Друга интересна компания се оказа Петрол АД. След като седмици наред цената на дистрибутора на горива бележеше рекорд след рекорд, в четвъртък и петък масирани разпродажби смъкнаха котировките до минимално възможните за деня. Така само за два дни акциите на Петрол слязоха до позабравените нива от 4.87-4.90 лв. за брой - безспорно лошо представяне на фона на рекордните 7-7.20 лв. седмица по-рано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във