Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СКУКА И НИСКИ ОБЕМИ НА ПАЗАРА НА АКЦИИ

Циганското лято вече си отива, отстъпвайки място на мрачните и студени зимни месеци. Последният топъл повей се очаква към края на месеца, когато трябва да бъдат оповестени консолидираните отчети на холдинговите компании. Очакванията на много анализатори са за сравнително добри резултати, но въпреки това ефектът върху пазара едва ли ще е продължителен. Настроенията на инвеститорите придобиват все по-черни оттенъци след серията неприятни икономически и политически новини през последните два месеца. Влизането на България в ЕС през 2007 г. все по-рядко влиза в прогнозите, дори на най-големите оптимисти. Тоягата и моркова, които постоянно ни показват от Европа, освен че прави политиците ни нервни, засилва и без това голямото напрежение у повечето инвеститори.
През изминалата седмица търговията на Българска фондова борса-София остана почти толкова скучна, колкото се очакваше. Като изключим епизодичната поява на един по-голям купувач по някои емисии, останалата част от сделките се сключваха с много мъка при символични обеми. Търсенето на големи пакети акции от Индустриален холдинг България, Албена инвест холдинг и Доверие Обединен Холдинг, повиши за кратко цената им през седмицата. Спорадичната поява на такъв тип купувачи рядко постига траен ефект върху търговията със съответните книжа, като и този път изключение от правилото нямаше.
Повечето активно търгувани акции на БФБ-София се държаха сравнително стабилно през последните дни, но като цяло представянето им бе съпроводено с известно понижение на цените. Поради тази причина борсовият индекс СОФИКС отчете седмичен спад от над 1%, затваряйки в четвъртък (17 ноември) на ниво от 839.81 пункта. Младият индекс BG 40 след серия колебливи движения приключи сесията в четвъртък с минимално понижение до 134.67 точки.
Акциите на компаниите, включени в СОФИКС, се търгуваха в сравнително малки обеми, като единственото изключение бяха книжата на Неохим и Софарма, чиято цена трайно премина над нивата - съответно от 30 и 7.75 лв. при завиден интерес от страна на купувачите.
Книжата на големите туристически дружества като Албена и Златни пясъци задържаха спада си при изключително ниска активност. За разлика от тях, акциите на зимния курорт Пампорово продължиха победоносния си ход нагоре за да стигнат до нива от около 25 лв. за бройка. Зад доброто борсово представяне на тези книжа вероятно стоят очаквания за силен зимен сезон, след като подобно нещо се случи с летните курорти тази година.
Тютюневите компании останаха заложници на неясната и трудна за произнасяне стратегия за преструктуриране на Булгартабак холдинг. Цената на двете най-големи фабрики в София и Благоевград все пак отчете известно раздвижване нагоре.
След като в повечето борсово представени сектори на икономиката не се случи нищо интересно, инвеститорите очакваха позитивни импулси поне от телекомуникациите, най-вече заради старта на третия национален GSM оператор. Очаквано добрата комбинация от трима конкуренти обаче не зарадва особено инвестиралите в акции на БТК, за разлика от доброто настроение на всички потребители на мобилни услуги в страната. Надпреварата за все по-ниски цени, ако не донесе повече пари на акционерите на трите оператора, то поне ще накара всички да говорят.
Спекулативните звезди отново бяха с помръкнал блясък, след като минорните настроения обхванаха и техните фенове. Акциите на Кремиковци все по-рядко стават обект на нечия интервенция, но това е обяснимо - поради ред обективни причини, за които често е ставало дума. За да не разваля традицията, ще кажа, че и тази седмица инвеститорите не видяха финансов отчет на компанията поне за първото полугодие. Развръзката не дойде и през изминалата седмица. Полимери стана обект на кратки разпродажби, но липсата на алтернатива за спекулативни пари бързо навакса загубеното, връщайки цените обратно до познатите 5.50-5.60 лв. за акция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във