Банкеръ Daily

Пари и пазари

Скоро американските компании ще могат да получат лицензи за Huawei

Министерството на търговията на САЩ разреши на местните компании да кандидатстват за лицензи, с които могат да продават продукти на Huawei. Очаква се администрацията на американския президент Доналд Тръмп да одобри първата група от компании след около две седмици.

Броят на лицензите ще расте, ако те не представляват заплаха за националната сигурност на САЩ, отбелязват източници на Ройтерс. Министърът на търговията Уилбър Рос обяви, че ще разкрие имената на компаниите, които са поискали одобрение за работа с Huawei. Китайската компания определи този подход като несправедлив, тъй като счита, че не е нарушила никакви закони и трябва да има право да прави бизнес с американските фирми, без да са необходими временни лицензи.

"Списъкът с ограничения трябва да бъде премахнат напълно, вместо да се дават временни лицензи на американските компании. Huawei не представлява риск за киберсигурността за никоя държава, така че ограниченията са незаслужени", заяви говорител на китайската компания.

Китайският технически гигант Huawei е в черния списък на САЩ от средата на май. Компанията има право да използва продукти, разработени от американски компании, само за устройства, които вече са на пазара. Huawei няма да бъде премахната от въпросния списък, което означава, че компаниите все още трябва да кандидатстват за лиценз. Това означава, че съществуващите смартфони с Android ще могат да бъдат актуализирани без нужда от временен лиценз, докато пускането на нови модели ще изисква издаването на такъв от правителството на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във