Банкеръ Daily

Пари и пазари

Скандалът "Уайъркард" стигна до Литва

Членове на Европейския парламент призоваха Литва да засили финансовия си надзор след като "Файненшъл таймс" разкри, че следователи подозират финансовотехнологична компания, регулирана и базирана в страната, е съучастник в кражбата на над 100 млн. евро от германската "Уайъркард" седмици преди тя да подаде документи за несъстоятелност. 

Стасис Якелиунас - член на ЕП от литовския "Съюз на фермерите и зелените" - е коментирал за "Файненшъл таймс", че се надява казусът, в който е въвлечена местната компания за разплащания UAB Finolita Unio, трябва да послужи като "алармен сигнал" за литовските власти. Той смята, че финансовотехнологичните фирми изискват стриктен надзор и регулиране, което липсва както в централната банка, така и в органите, разследващи финансови престъпления, които не се справят с този бързо развиващ се иновативен бизнес. 

Йенс Цимерман - германски парламентарист от редовете на социалдемократите в Берлин - коментира, че надпреварата между членовете на ЕС да привличат компаниите за финансови технологии в страните си рискува "да занижи регулаторните стандарти".

"Уайъркард" внесе документи за фалит през юни 2020-а след като обяви дупка в баланса си в размер на 1.9 млрд. евро. Прокуратурата в Мюнхен (където е централата на онлайн платформата за разплащания) подозира, че милиони евро са източени в периода преди обявяването на несъстоятелност. Германските следователи проверяват литовската Finolita, която е собственост на базираната в Сингапур Senjo Group - един от потенциалните мошенически бизнеспартньори на "Уайъркард".

Криминалистите подозират, че част от заема за 100 млн. евро, отпуснат през март 2020-а от "Уайъркард" на друго поделение на Senjo Group и обработено от Finolita, е било насочено към Ян Марсалек - бившият главен изпълнителен директор на германската финансовотехнологична компания, който се издирва от Интерпол.  Прокуратурата проучва и плащания за 1.15 млн. евро от "Уайъркард" към литовската фирма, фактурите за които са спорни. 

Екатерина Говина - директор на поделението за надзор на финансовите пазари в Централната банка на Литва, заяви на 17 май, че срещу Finolita тече разследване от "началото на есента на 2020-а". Говина посочва, че разследването на централните банкери "в момента е във финалната си фаза и заключенията ще бъдат публикувани скоро". Тя уверява, че има "нулева толерантност към прането на пари и към финансирането на терористи в Литва" и че "страната полага всички усилия да ги предотврати".

Членът на ЕП от германската "Зелена партия" - Свен Гийголд - критикува Литовската централна банка, че не е отнела веднага лиценза на Finolia след като е била информирана за транзакциите. Според него институцията "е провеждала по-скоро политика за рекламиране на финансовия сектор, а не за регулирането му".

Австрийката Елфриде Сикст - съосновател на Европейската инициатива за възстановяване на средства - лобистка група, защитаваща жертвите на киберпрестъпления и измами, определя Литва и Естония като "офшорни центрове за финансови услуги на ЕС", където получаването на лицензи за основаване на институции за електронни пари, за разплащателни услуги и за криптовалути "очевидно е станало много популярно и лесно". 

Лиза Паус - член на германския парламент от "Зелената партия" - посочва, че скандалите около кипърската FBME Bank, Finolita и "Уайъркард" показват, че борбата срещу финансовите престъпления е мултинационален въпрос и че "надзорът на едрите компании за разплащателни услуги (различни от банките) трябва да премине на ниво Европейски съюз". 

Литовското министерство на финансите и Европейската централна банка  отказват официален коментар на казуса. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във