Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Ситигруп" вещае нов "златен" рекорд

Златните котировки могат да се повишат до рекордните над 2 хил. щ. долара за тройунция през следващите две години, прогнозира "Ситигруп". Банкерите се мотивират с големия набор от фактори, работещи в полза на скъпоценния метал, сред които са растящият риск от световна рецесия, задълбочаващото се геополитическо напрежение и вероятността Федералният резерв да понижи лихвените си проценти до нула. В съобщение до клиентите, получено на 10 септември, анализаторите посочват, че очакват нови циклични върхови стойности на златото, надхвърлящи досегашния рекорд от 1921.17 щ. долара за тройунция от 2011-а.

Жълтият метал достигна до най-високата си пазарна оценка за последните шест години от над 1550 щ. долара за тройунция на 4 септември в очакване централните банки да вкарат нови парични стимули като контрамярка на охлаждането на растежа заради търговската война между Вашингтон и Пекин. Инвеститорите смятат, че Европейската централна банка ще оповести мерки в подкрепа на растежа на еврозоната на официалното съвещание на управителния си съвет на 12 септември. А през идната седмица Федералният резерв със сигурност ще направи второто за тази година лихвено понижение. Това насочва паричните потоци към търгуваните на борсата фондове, инвестиращи в злато. 

Скъпоценният метал за незабавна доставка се разменяше срещу 1542 щ. долара за тройунция в късната следобедна търговия на 10 септември - около 19.4% ръст от началото на годината. Анализаторите на "Ситигруп" са повишили прогнозата си за търгуваните на COMEX златни контракти със 125 щ. долара - до 1575 долара за тройунция през четвъртото тримесечие, и с около 14% - до 1675 долара за тройунция през 2020-а.

Предвижданията на "Ситигрвуп" са придружени и с предупреждения, включително за евентуален по-твърд лихвен подход на Федералния резерв (по запазване на лихвените проценти или по-малко на брой лихвени редукции) или пробив в търговските преговори между САЩ и Китай. "Евентуална изненадваща търговска сделка в съчетания с рязък скок на световното промишлено производство може да ограничи възхода на златните котировки до 1550 щ. долара за тройунция за този цикъл", пишат анализаторите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във