Банкеръ Weekly

Пари и пазари

"Ситигруп" вещае мощен скок на долара

Щатският долар поскъпна рязко (до 1.0462 за едно евро) преди началото на пресконференцията на Доналд Тръмп на 11 януари. И бързо падна до 1.0617 за едно евро и под 116 йени за един долар след края й заради липсата на конкретика и на съществени коментари за фискалната политика.  

След като отхвърли медийните спекулации, че Русия е събирала компрометиращи доказателства за него, Тръмп все пак призна, че Москва вероятно стои зад хакерските атаки по време на изборите в Щатите. Новият стопанин на Белия дом обяви, че ще прехвърли бизнеса си, който включва повече от 500 компании с активи за 3.6 млрд. щ. долара и връзки с над 20 държави в тръст, управляван от двамата му по-възрастни синове Ерик и Дон младши. Главен финансов директор Алън Вийселберг, който ще взема решения, без да се консултира с президента.

Тръмп потвърди предизборното си обещание да обложи с подобаващ данък онези щатски компании, които изнасят производството си зад граница и да създаде значителен брой работни места в щатското стопанство. Но не спомена за фискалните стимули, нито представи мерки за данъчна реформа. Той повтори отново, че Вашингтон трябва да сключи по-добри търговски договори с държави като Китай и Мексико, за да предотврати загуби. И потвърди, че ще изгради стената на границата с Мексико, при това без да чака цяла година, за да започне изпълнението на това си намерение. Тръмп нарече здравната програма "Обамакеър" абсолютно бедствие и каза, че тя трябва да бъде незабавно отменена и заменена с други мерки.

Стийвън Ингландър - шеф за валутната стратегия на паричните единици на Г-10 на "Ситигруп", предрича бляскаво бъдеще на зелените пари, ако Тръмп наистина въведе най-големите фискални стимули от 80-те години на миналия век насам. Банкерът смята, че в този случай американският долар може да скочи с над 10% и към еврото, и към японската йена. Което в цифрово изражение се равнява на 90 цента за едно евро и на 130 йени за един долар. Тези числа са доста над средната прогноза от 1.06 долара за едно евро до края на 2017-а, която направиха анализаторите, анкетирани от агенция "Блумбърг".

Еврозоната продължава да излъчва положителни новини. Общността има сериозен потенциал за по-силен растеж благодарение на възстановяването на пазара на труда. Безработицата през ноември 2016-а е била 9.8% - най-ниското й равнище за последните повече от седем години. "Отличникът" и този път е Германия с 4.1% безработни. На противоположния полюс е Испания - с 19.2 процента. Най-зле е Гърция - с 23.1% безработни. В Италия обаче ноемврийската безработица неочаквано е скочила до 11.9 процента.

Същевременно индустриалният продукт на Германия се е увеличил за втори пореден месец през ноември, а доверието на френския бизнес в икономическата перспектива на страната се повишава. Което предполага, че след месеци на колебания еврозоната най-накрая е достигнала до състоянието, дефинирано от председателя на Европейската централна банка Марио Драги с фразата: "Скромно, но укрепващо възстановяване".  

Силните фундаментални показатели провокираха поредните коментари с германски адрес. Заместник-министърът на финансите Йенс Спан заяви за агенция "Ройтерс" в края на миналата седмица, че експанзионистичната монетарна политика на ЕЦБ има множество странични ефекти и затова е необходимо да започне постепенното изтегляне на стимулите. А германската банкова асоциация BdB поиска на 9 януари от ЕЦБ "много внимателна промяна на посоката на лихвената политика". Защото ниските лихвени проценти създават проблеми за кредитните институции.

Драги пък периодично настоява пред правителствата на страните членки на еврозоната да проведат реформи, за да намалят структурната безработица и да увеличат потенциала за растеж. Но предвид предстоящите избори в Германия, Франция и Холандия, където управляващите партии се борят да отстранят заплахите от популистките движения, евентуалните активни действия в тази насока ще са ограничени. 

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата се оживи. Средният дневен валутен оборот достигна 1879 млн. евро (3675 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.6% дял от купената и продадена валута. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във