Банкеръ Weekly

Пари и пазари

"Ситигруп" стъпва на валутния пазар в Сингапур

"Ситигруп" планира да открие платформа за електронна валутна търговия и котировки в Сингапур. Системите ще помогнат за увеличението на ликвидността на най-големия азиатски валутен пазар. Сингапур ще стане четвъртият център за валутна търговия на "Сити" след Ню Йорк, Лондон и Токио, гласи публикуваното на 11 март официално съобщение на банката.

Търговската платформа, която ще заработи през четвъртото тримесечие, ще обслужва сделки spot (за незабавен валутен трансфер) на 23 валути, включително и от Г-10. Системата на "Сити" се очаква също да покрива и 13 парични единици на развиващи се пазари, позволяващи физическа доставка. Тя ще обхваща и алгоритми за котиране на сделки за собствена сметка и за хеджиране, чрез които клиентите на банката ще могат да сключват сделки. В допълнение към валутите платформата ще позволява и търговията на злато и сребро.

Планираното разширение на дейността на "Сити"  би трябвало  да инжектира по-голяма ликвидност на валутния пазар в  Сингапур, който през 2016-а оглави азиатската класация по среден обем на сключените сделки за един ден на стойност 517 млрд. щ. долара, по данни на Банката за международни разплащания. През същата година средният дневен оборот на валутния пазар в Хонконг е бил 437 млрд. долара, на Япония - 399 млрд. долара, на Австралия - 121 млрд. долара, на Китай - 73 млрд. долара, и на Южна Корея - 48 млрд. долара.

"Сити" е била петата по пазарен дял фирма за валутна търговия през миналата година след "Джей Пи Моргън", "Ю Би Ес", XTX Мarkets и "Бенк ъф Америка", по данни на "Юромъни инститюшънъл инвестър".

Facebook logo
Бъдете с нас и във