Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Ситигруп": Доларът може да се обезцени с 20% през 2021-а

Зелените пари могат да загубят 20% от пазарната си оценка през идната година, ако ваксините за COVID-19 започнат да се прилагат масово и да помогнат за съживяване на глобалната търговия и на икономическия растеж, прогнозират валутни стратези на "Ситигруп". 

Доларовият индекс на агенция "Блумбърг", който падна с 11% от мартенската си върхова стойност, попадна под допълнителен натиск на 16 ноември след новината, че ваксината на американската фармацевтична компания "Модерна" е показала 94.5% степен на ефективност при клиничните тестове и че не изисква съхранение при екстремно ниски температури. 

Валутни анализатори предричат от месеци, че изборите в САЩ, напредъкът с ваксините и политиката на Федералния резерв могат да нанесе сериозен удар върху американската валута. Президентският вот не е фундаментален фактор за значителен срив на долара, докато, по оценка на "Ситигруп", по-обхватно макроикономическо отстъпление би било по-силен двигател на посоката на движение на валутата. 

Банкерите препоръчват на инвеститорите да купуват австралийски долари и норвежки крони, защото и двете парични единици са силно обвързани с износа на суровини, които биха спечелили от циклично възстановяване на глобалното стопанство. Нещо повече, Централната банка на Норвегия "има сравнително по-стриктна политика в сравнение с морето от стимули, с които партньорите й наводняват националните икономики, а и кроната е силно подценена". 

Стратезите на "Ситигруп" очакват, че в допълнение към пробива с ваксините щатският долар ще бъде натиснат и от стратегията на Федералния резерв да задържи щедрата си парична подкрепа до стабилизирането на глобалната икономика. Както и от очакванията другите държави да се възстановят с по-бързи темпове и от преориетирането на инвеститорите от вложения в щатски към интернационални активи.    

Валутни анализатори, анкетирани от агенция "Блумбърг", са се обединили около мнението, че най-популярният доларов индекс DXY, изчисляван от Intercontinental Exchange, ще се понижи с 3% до края на 2021-а. Най-големият му годишен спад е през 1985-а, когато DXY потъва с 18.5 процента. 

Експертите на "Ситигруп" напомнят, че през 2001-а катализатор на продължилия няколко години низходящ тренд на зелените пари е присъединяването на Китай към Световната търговска организация. Този акт предизвиква вълна от глобализация, повишава сериозно световния търговски оборот и изпреварва затворената щатска икономика, която е много по-слабо зависима от глобалния растеж. 

В следобедната валутна търговия на 17 ноември зелените пари продължиха да поевтиняват под влияние на оптимистичните новини за ваксините срещу COVID-19 и отново се доближиха до 1.19 щ. долара за едно евро и до 104 йени за един долар. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във