Банкеръ Daily

Пари и пазари

Сирма Груп пусна нови 16 млн. свои акции

Сирма Груп Холдинг пусна 16 млн. нови акции за публичното предлагане, съобщават от компанията. Акции са с номинална стойност 1 лев, а кампанията ще продължи един месец. Предлагането на акции е част от първичното публично предлагане на компанията. Освен новите акции има и още почти 2.5 млн. броя, които вече са в обращение

"Набраните средства ще бъдат използвани за инвестиции в технологично и глобално бизнес развитие", съобщават от компанията. По-конкретно финансите ще бъдат използвани за увеличаване екипите на фирмата за маркетинг и продажби на международните пазари (САЩ, Западна Европа и Азия). Освен това част от тях ще бъдат вложени както за повишаване на производствения капацитет, така и за доразработване на текущите продукти. Разбира се средства ще отидат и за R&D във високотехнологични области, като изкуствен интелект, компютърно зрение, медицина и роботика.

Очакванията са, че започналото днес предлагане на акции ще е най-голямото след това на Енемона през 2007-а и второто технологично IPO в България след това на Бианор отново през същата година. Важно е да се отбележи обаче, че IPO-то ще бъде успешно само, ако бъдат записани и платени най-малко 8 млн. акции с емисионна стойност в диапазона между 1.20 и 1.65 лева.

От компанията за експертни софтуерни решения и системна интеграция очакват растежа на технологичния сектор в страната да продължи. Сирма Груп Холдинг отбелязва, че България е сред държавите с най-много сертифицирани ИТ специалисти на глава от населението, които обаче са с нива на възнагражденията по-ниски от развитите пазари.

"Интересът на инвеститорите към технологичния сектор ще бъде задоволен, ако и други български технологични компании да се насочат към фондовите пазари", заявяват от Сирма Груп Холдинг.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във