Банкеръ Daily

Пари и пазари

Сьомгата дави норвежката крона

Норвежката крона е една от най-слабите валути на 2019-а въпреки лихвените увеличения на централната банка на страната и стабилното национално стопанство. В което коментатори на "Файненшъл таймс" откриват нещо хлъзгаво.

През октомври норвежката парична единица потъна до рекордно ниските 10.31 крони за едно евро - доста по-сериозен минимум отколкото спада й в разгара на глобалната финансова криза от 2008-а. От началото на годината тя е загубила 1.9% от пазарната си оценка към еврото и е третата най-слаба основна валута след бразилския реал и шведската крона. Спрямо щатския долар пък се е обезценила с един процент от 30 септември досега. Анализатори на "Ситибанк" се оплакват, че норвежката крона е "една от най-разстройващите за търговия валути".

Норвежките пари са подценени по множество от най-често използваните за оценка пазарни индекси и въпреки силното представяне на норвежката икономика. БВП на скандинавската държава се е увеличил с 0.7% през третото тримесечие спрямо второто. Централната банка на страната пък е единственият лихвен "ястреб" с три повишения на лихвите от началото на годината, последното от които - през октомври с 25 базови пункта - до 1.5 процента. Това е в противовес с паричната политика на другите централни банки на страните от развития свят, които понижават лихвените проценти, за да стимулират стопанствата си. Както е известно, при равни други условия, по-високите лихви по правило правят валутата по-силна. 

Норвежката крона е силно зависима от цените на суровия петрол - най-едрото експортно перо на Норвегия. Андреас Стено Ларсен - валутен стратег в банка "Нордеа" в Копенхаген, обаче смята, че рибата също може да е сериозен фактор във формирането на валутния курс на норвежките пари. Господин Ларсен посочва, че норвежкото стопанство става все по-зависимо от рибния износ, по-специално - на сьомга. "Преди десет години ние изнасяхме 15 пъти повече петрол отколкото риба, докато сега това съотношение е грубо едва 3.5 пъти", казва банкерът. 

Цената на сьомгата е скочила почти двойно от 2008-а насам, но тази година понесе сериозен удар и се понижи с 20% заради необичайно богатия улов и експорт от Норвегия и от Великобритания. Според Ларсен "е съвсем логично цената на националната валута да е в положителна корелация с основните й експортни стоки".

В късната следобедна европейска търговия на 21 ноември котировките на норвежката валута бяха в близост до 9.14 крони за един щ. долар и 10.11 крони за едно евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във