Банкеръ Daily

Пари и пазари

Синтетичните финансови производни се завръщат

Инвеститорите отново се тълпят около сложните кредитни деривативи, обвинявани за умножаването на загубите от последната световна финансова криза. Убеждението им този път е, че те са по-сигурни , отколкото през 2007-а, защото вече не са гарантирани с нискокачествени ипотеки.

Продуктите, познати като синтетични кредитни производни (CDOs) събират в един пакет финансови деривативи, чиято доходност зависи от финансовите резултати на облигации, на кредити и други дългови инструменти. По този начин те осигуряват на хеджинговите фондове и на другите инвеститори още една възможност да залагат на надеждността на корпоративна Америка. За разлика от стандартните CDOs, които "комплектоват" самите облигации и заеми, синтетичните им аналози се оказаха особено дестабилизиращи по време на последната световна криза, защото дадоха възможност за множество залози за едни и същи ипотечни  заеми. Новите им роднини обаче са гарантирани от корпоративни дългове, а не от рискови жилищни заеми и инвеститорите смятат, че по този начин шансовете за настъпването на евентуално бедствие са силно занижени.

Пазарът на синтетични CDOs засега е далеч по-малък, отколкото през миналото десетилетие, но уверено нараства. По оценка на анализатори на "Джей Пи Моргън" броят на ценните книжа, обвързани с кредитен индекс, който ги следи, е скочил с 40% от началото на 2019-а. Което означава, че при тази скорост делът на пазара на този вид производни ще надхвърли изтъргуваните през 2018-а 200 млрд. щ. долара. До края на годината предстои да бъдат емитирани и други, специално организирани за определени клиенти сделки, на стойност от 50 до 80 млрд. щ. долара.

Синтетичните CDOs привличат инвеститорите защото предлагат по-висока възвръщаемост отколкото може да се открие на световните пазари за облигации. Там средната годишна доходност е едва 2% и дългове за трилиони долари се търгуват с отрицателни лихви. За разлика от тях онези, които са готови да преглътнат първите загуби от книжата, които гарантират CDOs, могат да получат близо 10% годишна възвръщаемост на инвестициите си.

Структурите на новите продукти също са променени, за да отговарят по-адекватно на риска. Например, при сделките "по поръчка" траншовете с по-нисък кредитен рейтинг, но с по-висока доходност, имат по-голям дял, отколкото при традиционните сделки и по този начин се намалява потенциалната концентрация на загубите. 

Най-активните купувачи на синтетичните CDOs са хеджинговите фондове със 70% дял от пазарните обеми. Участието на банките е 10%  - пет пъти по-малко,  отколкото над 50-те им процента преди пет години, по оценка на "Джей Пи Моргън". Сред най-видните участници на пазара на този вид продукти са "Ситигруп", "БНП Париба" и "Сосиете женерал", а английската "Барклейз" се опитва да разшири присъствието си. В официално изявление "Ситигруп" посочва, че синтетичният им бизнес със CDOs е придружен с обоснован риск и управление на капитала и отговаря напълно на съществуващите и на предлаганите регулации.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във