Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Сините чипове" не успяха да удържат срива на SOFIX

През първите девет месеца на тази година SOFIX дълбаеше все по-надолу и нямаше събитие или новина, които да спрат това. Така в периода от януари до края на септември индексът на "сините чипове" загуби 2.65% си и затвори деветмесечието при 570.58 пункта

Тогава погледите и надеждите се отправиха към счетоводните отчети за третото тримесечие на компаниите, които участват в базата за изчисляване на основния индекс на "Българска фондова борса" АД. Но се оказа, че и те не успяха да променят негативната посока на движение на измерителя на борсовата активност на най-ликвидните компании.

Компонентите на водещия индекс не подпомогнаха доброто представяне на SOFIX и в последната четвърт на тази година. Пет от тях показаха понижаващи се приходи, а други четири свиха печалбата си за първите девет месеца.

Така компаниите от базата за изчисляване на индекса дружно го "подкрепиха" в падението му. Девет от тях се подредиха сред губещите в борсовата търговия от началото на тази година, а само пет от другите завършиха на печалба.
В крайна сметка на няколко пъти SOFIX свали още по-ниско тригодишното си дъно (до 543.56 пункта), а към момента е на стойност 544.03 пункта.

Цените на акциите на петнадесетте дружества от SOFIX през тази година се движат съвсем разнопосочно. Както знаем котировките не се съобразяват много с финансовите резултати и новини. Има обаче и изключения.

Книжата на "Софарма", след спадове и възходи през изминалите месеци, през последната четвърт се стабилизираха донякъде и към момента показват една и съща цена при отваряне на борсовата година на 2 януари и днес. Играчите плащат по 3.45 лева за един брой от тези книжа. Но фармацевтичната компания, която е под контрола на Огнян Донев, се отчете с ръст и на приходите от дейността и на нетната печалба за деветмесечието.

Изненадващо пък акциите на "Сирма груп холдинг" след проведеното първично публично предлагане през 2015 г. (при емисионна цена от 1.25 лв.) така и не могат да преодолеят номиналната си стойност и след като загубиха тридесет стотинки от стойността си към момента се търгуват при 0.635 лева за един брой при номинал от един лев. А компанията е специализирана в областта на ИТ технологии - разработка на софтуер, системна интеграция и внедряване на софтуерни решения и системи, а и работи за много световни компании.

Но, се забелязва и нещо друго. След листването на БФБ основни акционери в "Сирма груп" намаляват своя дял. В компанията няма мажоритарен акционер, а с най-голям дял са няколко средно големи притежатели на акции, които са всъщност създателите на компанията. През годините в борсовата история на "Сирма груп" се вижда като че ли търсене на някаква възможност от тези именно акционери за излизане от компанията - споменават се чуждестранни инвеститори, прави се увеличение на капитала, сега и обратно изкупуване. И това като че ли не е добър сигнал за инвеститорите. Една от странностите на фондовия пазар!

Но има и една компания, чиито акционери могат да са много доволни от своето вложение. "Доверие обединен холдинг" АД е най-успешната компания през тази година сред компонентите от SOFIX. Книжата й не спират за летят нагоре - от от 1.52 лв в началото на янури те стигнаха до 3 лева за един брой.

Разбира се, при това дружество има и новини, които движеха този тренд. Не бива да пропускаме факта, че върви и процес на изкупуване на акциите на бившия приватизационен фонд от "Донев инвестмънтс холдинг" АД.

Най-големите акционери в "Доверие обединен холдинг" са две дружества, свързани с Огнян Донев - "Софарма" АД с дял от 32.94% и "Телекомплект" АД с 8.92% от книжата с право на глас.

Общите приходи от дейността на "Доверие обединен холденг" показаха значителен ръст, а финансовият резултат се обърна от загуба в края на септември миналата година до печалба от 3.01 млн. лева за деветте месеца на 2019-а.

През март тази година "Доверие - инвест ЕАД купи 63.89% дял в молдовската банка. След задължителното търгово предложение дъщерното дружество на "Доверие - обединен холдинг" е придобило още 13.73% от акциите на Moldindconbank S.A. (MICB). И така делът му стана 77.63 процента. А холдингът вече влезе и в управлението на молдовската банка.

Октомври и ноември бяха отново тъжни месеци на SOFIX. През десетия месец индексът SOFIX се понижи с над 2%, през ноември загуби още 2% от стойността си. Но пък навлязохме в декември - месецът, който често обръща тренда на измеретеля на сините чипове и връща усмивките върху лицата на борсовите играчи. В този период се прекрояват портфейлите на инвеститорите, извършват се покупко-продажби във връзка със счетоводното приключване на годината и т.н.

Facebook logo
Бъдете с нас и във