Банкеръ Daily

Пари и пазари

Синдикатите призовават депутатите да преразгледат позицията си за СЕТА

Конфедерацията на труда "Подкрепа" призовава депутатите да преразгледат на второто четене позицията си по Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз, по-известно като СЕТА. По-рано през деня то беше ратифицирано на първо четене със 110 гласа "за".

"КТ "Подкрепа" от години се противопоставя на приемането на договора между до ЕС и Канада. Действията на държавите се обезсилват от мощта на международните корпорации. Възможно е и вече е правено, държава да бъде съдена, само поради повишаване на минималната работна заплата. Освен това немалка част от публичния сектор може и ще бъде либерализирана. Сред секторите, които са заплашени, са пощенските услуги, миньорското дело, енергетиката и много други",  заяви икономическият експерт на синдиката Ваня Григорова пред БНР.

Днес в подкрепа на споразумението гласуваха народните представители от ГЕРБ и ДПС. "БСП за България", "Обединени патриоти" и "Атака" бяха "против" ратификацията, а от "Воля" се въздържаха.

Сред аргументите срещу споразумението бяха опасността от навлизане на пазара на ГМО продукти, добива на шистов газ чрез фракинг и ограничаването на националния суверенитет.

Вчера при дебатите социалистите се противопоставиха на гласуването на ратификацията на СЕТА на две четения в едно заседание, затова днес не се пристъпи към тази процедура. За да влезе в сила споразумението, е необходимо законопроектът за ратификацията му да бъде гласуван и на второ четене. 

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз предвижда пълно премахване на митата за 99 на сто от тарифните номера до 7 години, опростяване на митнически правила и процедури, както и правила за произход, чрез които се улеснява износът в Канада. В по-голямата си част споразумението вече се прилага временно от 21 септември 2017 г., освен разпоредбите, свързани със защита на инвестициите, уреждането на спорове между инвеститор и държава, и разпоредби за защитата на интелектуалната собственост, заетостта и опазването на околната среда, които попадат под национална компетентност на държавите - членки на Алианса. 

Разпоредбите, оставащи извън временното прилагане на СЕТА, ще влязат в сила след ратифицирането му от Народното събрание. 

В отрицателен вот съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов посочи, че са гласували против ратификацията, защото този начин за правене на политика, "под диктовката на международния капитал, на една отречена либерална идеология", е грешен. 

"Днес не е добър ден за българската демокрация. Днес създадохме поредната заплаха за България, за българския бизнес, за българските трудови хора", каза Веселинов. 

Той призова българите да бъдат по-активни, защото предстои второ четене на законопроекта. "Това второ четене трябва да бъде преодоляно именно чрез обществена активност, защото последиците за България могат да бъдат изключително неблагоприятни", каза съпредседателят на групата на патриотите.

Веселинов призова колегите си, които са подкрепили СЕТА на първо четене, при следващото гласуване да преосмислят действията си. 

Секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов каза, че от левицата са гласували категорично против ратификацията на този договор, защото националният интерес не е защитен по никакъв начин. Той също призова депутатите, подкрепили законопроекта на първо четене, да не го подкрепят при следващото гласуване.

Междувременно група протестиращи се събраха пред сградата на парламента, за да изразят несъгласието си с приемането на законопроекта. Народните представители от ВМРО Мария Цветкова, Александър Сиди и Искрен Веселинов са се срещнали с тях и са ги призовали да бъдат активни, защото българското общество не трябвало да допуска "актове, които не защитават националния ни интерес".

"На следващия протест трябва площадът да е пълен, да покажем, че България не иска СЕТА", е призовал Веселинов протестиращите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във