Банкеръ Daily

Пари и пазари

Синдикат блокира строителството на нов завод на Volkswagen в Източна Европа

Работническият съюз на Volkswagen блокира строителството на нов завод на Volkswagen в Източна Европа, съобщи германският вестник Handelsblatt.

Представители на Работническия съвет бяха категорични, че няма да гласуват в подкрепа на това предложение. Според тях вместо да се стоят нови капацитети в Източна Европа, концернът би трябвало компанията да се насочи към вече съществуващи мощности. Това поставя автомобилния гигант пред опасността от ново ограничаване на производството и задълбочаване на вътрешната борба за власт между работодателите и работниците.

Конфликтът стартира, след като Volkswagen излезе с решение за изграждане на нова фабрика в Източна Европа. Плановете са заводът да бъдe multі-brаnd - щe пpoизвeждa aвтoмoбили oт paзлични мapĸи нa гpyпaтa ĸaтo Vоlkѕwаgеn, Аudі, Ѕkоdа, ЅEAT и дp. Kaпaцитeтът нa cтpyĸтypaтa щe e oĸoлo 360 000 нa гoдинa. Диpeĸтнaтa ĸaпитaлoвa инвecтиция щe e нaд 1.4 млpд. eвpo и вĸлючвa oтĸpивaнeтo нa oĸoлo 5000 paбoтни мecтa. Компанията разгледа десет възможни места в Сърбия, Румъния, България и Турция.

Спорът служители-управа започна от преструктурирането на фабриката в град Емден в производство на електромобили. Това задейства цяла рокада в производствената мрежа на компанията.

На 3 март сръбският вестник "Новости" публикува статия под заглавие "Volkswagen прави фабрика в Шумадия". Още в началото авторът прогнозира, че Сърбия се намира пред истинско земетресение, защото според негови източници германският концерн бил избрал тъкмо Сърбия измежду конкуриращите се държави, сред които е и България. Вестникът твърди още, че предимствата на Сърбия са свързани с добрия икономически климат в страната, както и с приятелските отношения на сръбското държавно ръководство с "колегите от Германия". Цитиран е сръбският премиер Александър Вучич, според когото евентуалната инвестиция на Volkswagen изцяло "ще промени кръвната картина на нашата икономика".

България също е кандидат за строителството на нов завод. Страната ни разполага с площадка за новата фабрика на Volkswagen - това е закритият още през 2008 година металургичен комбинат Кремиковци в близост до софийското летище. За инвестицията се бори и Пловдив. Като член на ЕС България печели точки и по линия на стабилността и на много тесните търговски връзки с Германия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във