Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Силното евро и скъпият петрол внасят разкол в ЕЦБ

Витор Констансио (вляво) и Марио Драги

Щатският долар остана под натиск през цялата седмица - въпреки солидния растеж на местната икономика. Едно от обясненията е, че валутните търговци изглеждат по-ентусиазирани от потенциалния преход към по-стриктна парична политика на централните банки от Европа и Япония, от подобряващата се политическа перспектива на еврозоната и от по-синхронния  глобален икономически подем, стимулиращ развиващите се пазари и активи.

Единната европейска валута набра увереност след постигнатия през миналата седмица пробив към създаване  на правителство в  Германия, а получи и допълнителен тласък от прогнозите на анкетираните от агенция "Блумбърг" икономисти за 2.2% увеличение на БВП на еврорегиона през 2018-а. Това е  близо до върховата за последното десетилетие оценка за ръст за 2017  от 2.4 процента.

Решението на централната банка на Германия да включи във валутните си резерви и китайски юани бе другият фактор, притиснал зелените пари. В резултат на всичко това  доларовият индекс на "Блумбърг", който следи представянето на американските пари към основните му валутни конкуренти, се понижи до най-ниското си равнище за последните три години. Е, а еврото се изкачи до най-високите си котировки към долара от 2014-а насам. След като поскъпна до 1.2323 щ. долара, единната европейска валута омекна до 1.2240 щ. долара в късната следобедна търговия на 17 януари. А котировките на фючърсните контракти на суровия петрол сорт "Брент" с доставка през март обходиха диапазона от 69 до 70 щ. долара за барел.

Конфигурацията силно евро и скъпо черно злато създава маса главоболия на Европейската централна банка, защото дават нови мотиви в защита на тезите на двата лагера "за" и "против" удължаването на срока за покупка на активи след края на септември.

От една страна, растящите цени на енергията би следвало да качат инфлацията в еврозоната и да засилят позициите на "ястребите", които настояват за точна дата за прекратяване на паричните инжекции в стопанството на общността. От друга страна, силното евро може да натисне цените надолу и да предостави муниции на противниковия лагер.

Последната прогноза на ЕЦБ е за спад на инфлацията през текущото тримесечие и последващ подем до края на годината. В момента индексът на потребителските цени на блока на еврото е 1.4% годишно, а базовата му съставка (от която са изключени перата с високи колебания като горива и храни) - 0.9 процента. Очаква се  общият индекс да се качва плавно, но дупката между него и базовата му съставка да се запази, което предполага победа на привържениците на паричните стимули. 

Последните прогнози на ЕЦБ, публикувани на 14 декември 2017-а, се основават на допускането, че петролът от тип "Брент" ще е със средна цена от 61.60 щ. долара за барел през тази година. От началото на януари обаче стойността му е над 68 щ. долара за барел. Предвижданията за еврото пък са за средна цена 1.17 щ. долара, докато в момента котировките са по-близо до 1.23 долара.

Шефът на Бундесбанк - Йенс Вайдман, вече поиска да се фиксира датата, на която ЕЦБ ще спре да купува активи. Той очаква първото увеличение на лихвите на еврозоната в средата на 2019-а. Членът на банковия управителен съвет от Естония - Ардо Хансон, заяви на 15 януари, че поскъпването на еврото "не е заплаха за инфлационната перспектива". Колегата му от Франция - Вилерой де Гало, оспори това твърдение в публикувано ден по-късно интервю. Според него валутният курс е "източник на несигурност, който изисква наблюдение с оглед евентуален низходящ ефект върху цените на вноса". Вицепрезидентът на ЕЦБ - Витор Констансио, пък се разтревожи от риска, който крие евентуално необосновано поскъпване на еврото, което не отразява промените във фундаменталните показатели. И тъй като ЕЦБ няма да публикува нови прогнози до март, председателят на ЕЦБ  Марио Драги със сигурност ще бъде атакуван с въпроси за силата на единната европейска валута след заседанието на банковия управителен съвет на 25 януари. 

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и първите два на тази беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2686 млн. евро (5253 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.25% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във