Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Силният долар вбесява Белия дом

Щатската валута поскъпна спрямо  всичките си основни конкуренти под влияние на  възродения оптимизъм за успешен край на преговорите между Вашингтон и Пекин и че  търговската война между двете световни суперсили върви към края си. Изчисляваният от агенция "Блумбърг" доларов индекс, който следи курса на американската валута към шестте й основни конкуренти (евро, японска йена, британски паунд, канадски долар, шведска крона и швейцарски франк), приключи търговията си на 5 март на равнище  от 96.88, като за кратко се изкачи над 97 точки. Еврото пък потъна под 1.13 щ. долара в ранното утро на 6 март и впоследствие се ориентира в близост до тази котировка в очакване на редовното съвещание на Европейската централна банка и на новите оценки на банкерите за икономическата перспектива на еврозоната, което се проведе на 7 март.

Силният долар определено не е по вкуса на щатския президент Доналд Тръмп, който не пропусна да подчертае, че щатското стопанство се развива добре въпреки действията на централната банка на страната. Критиките му бяха насочени отново срещу шефа й Джеръм Пауъл, въпреки че този път "виновникът" не бе назован поименно, а бе обрисуван като "джентълменът, който обича да качва лихвените проценти във Федералния резерв... и който обича много силен долар". 

Харесва или не, Тръмп трябва да се примири със силата на американската валута, която е подкрепена от по-високата доходност на щатските дългови книжа. Дори лекото омекване на публикуваните напоследък фундаментални показатели за щатското стопанство, които дръпнаха възвръщаемостта на щатските облигации под върховите им стойности от края на януари, не успя да охлади търсенето на зелени пари - знак за доверие в икономическата перспектива на страната. 

Еврото продължава неубедителното си представяне под натиска на външни и вътрешни за еврозоната фактори. Забавеният растеж на Китай като че ли е най-голямата заплаха за общността, защото свива търговския обмен и пречи на Европейската централна банка да нормализира паричната си политика. Според Стийвън Джен - главен изпълнителен директор на Eurizon SLJ Capital, единната европейска валута може да падне дори до 1.05 щ. долара през тази година, ако китайският стрес продължи да обезкръвява европейското стопанство, а Щатите "продължат да изпреварват" растежа на еврорегиона. 

Прогнозите на Джен за еврото са доста по-мрачни от очакванията на анализаторите, анкетирани от "Блумбърг". Усредненото им предвиждане е единната европейска валута да поскъпне до 1.19 щ. долара през четвъртото тримесечие на тази година, а минималната й цена да е 1.10 щ. долара. 

Икономическият екип на "Блумбърг" обаче е все по-убеден, че еврозоната е ударила дъното и че охлаждането на стопанството й ще е много по-слабо отколкото през 2011-а. Налице са и срамежливи признаци за стабилизация. Публикуваните на 5 март данни за продажбите на дребно в общността са по-силни от очакванията. Статистическата служба на Европейския съюз "Евростат" обяви, че те са нараснали с 1.3% през януари спрямо декември (когато паднаха с 1.4%) и с 2.2% на годишна база. Анкетирани от агенция "Ройтерс" икономисти прогнозираха 1.2% месечен и 1.9% годишен ръст.

Китай пък ще ореже данъци и комисиони за милиарди долари, ще увеличи инвестициите в инфраструктура и ще засили кредитирането на малки фирми, за да стимулира охладения икономически ръст. Това стана ясно на годишното заседание на китайския парламент, което бе открито на 5 март. На него присъстваха повече от 3 хил. делегати от различни краища на страната, като етническите малцинства бяха облечени в колоритни носии.

Китайският президент Си Дзинпин ще подпомогне стопанството чрез орязване на данъци и такси за почти 2 трлн. юана - доста над намалението с 1.3 трлн. юана през 2018-а. ДДС за компаниите от производствения сектор ще бъде снижен от 16 на 13%, а за сферите на строителството и транспорта - от десет на девет процента.

По-ниските данъчни постъпления и по-високите правителствени разходи означават и по-висок бюджетен дефицит - 2.8% от БВП през тази година срещу 2.6% през миналата.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше доста активен. Средният дневен валутен оборот през последните четири работни дни достигна 4437.6 млн. евро (8679 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.95% дял от купената и продадена валута.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във