Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Силният долар подяжда корпоративните печалби

Пазарните сътресения в Европа, провокирани от ескалиращата политическа криза в Италия, са напът да затвърдят възхода на зелените пари. Което повдига въпроса дали и доколко ще пострадат задграничните печалби на първокласните американски мултинационални компании. Щатската валута е поскъпнала с над 7% към единната европейска парична единица от началото на февруари, когато падна до минималните за тази година 1.25 щ. долара за едно евро. Със задълбочаването на италианските политически турбуленции американският долар изскочи за кратко под 1.15 за едно евро в началото на седмицата - най-високата му цена от юли 2017-а насам. И бързо поевтиня до над 1.16 на 30 май  в резултат на очакванията за благоприятен развой на следизборния екшън на Ботуша. Все пак  от средата на април щатската валута е добавила над 5% към пазарната си оценка спрямо кошницата от други основни валутни конкуренти, в която най-голямо тегло има еврото.

Доста водещи компании, чиито акции са включени в щатския борсов индекс S&P 500, разчитат на спечеленото зад граница и по този начин се сблъскват с неблагоприятен курс на обмен  при подем на долара. Това, разбира се, не е цялата истина, защото нито една фирма не разкрива до каква степен зависи от чуждестранните си печалби и  освен това  корпорациите могат да хеджират валутните си позиции, за да елиминират потенциални загуби.

Възходът  на американските пари, който се наблюдава напоследък, съвпадна с финансовите отчети на щатските компании за първото тримесечие. Скокът на корпоративните печалби в Щатите, оценен от финансовата фирма "Фактсет" на 25% на годишна база, обаче  не успя да върне котировките на S&P 500 на върховите им нива от края на януари. Това потвърждава усещането на ред инвеститори, че доходите са достигнали максималните си стойности за този икономически цикъл. И вероятно ще потеглят надолу, ако доларът продължи да поскъпва. Дейвид Донабидиън - главен инвестиционен директор на CIBC Atlantic Trust, обаче  не смята, че сегашното 4-5 процентно поскъпване на зелените пари ще промени кой знае колко печалбите. Макар да споделя  идеята, че подемът на долара ще доведе до спад на корпоративните приходи след третото тримесечие.

Някои индустриални сектори са по-чувствителни към доларовите обрати. Например технологичните компании като група  докарват над 50% от приходите си от дейност извън Щатите. Подобно е положението и при групите, търгуващи с основни стоки за бита. Докато телекомуникационните компании и дружествата от сектора на комуналните услуги и на недвижимите имоти печелят основно от национален бизнес.

"Фактсет" открива и друг интересен факт - че инвестициите в икономики извън САЩ  си остават на почит. Индексът, следящ финансовите постижения на компаниите от S&P 500 с по-висок от 50% дял от приходите от дейност в национален мащаб, се е понижил от началото на годината. Докато при фирмите с по-голяма тежест на печалбите извън Щатите индексът се е повишил с почти 3 процента. Това  обаче  се обяснява по-скоро с положителното или отрицателно отношение към Китай, отколкото от движението на зелените пари. 

Но пък доларовият подем е в дъното на успехите на дребните фирми, които извличат лъвския пай от приходите си у дома - ръстът на доходността на акциите им е изпреварил увеличението на възвръщаемостта на книжата на компаниите от  S&P 500. Ориентацията към дейност в национален мащаб има предимството да защитава фирмите с малка пазарна капитализация срещу избухналите през тази година търговски спорове и ги прави по-големия  печеливш от орязването на корпоративните данъчни ставки и от по-силното щатско стопанство.

По сметки на Дейвид Лефковиц - старши стратег в поделението за ценни книжа на "Ю Би Ес глоубъл уелт мениджмънт", промяна от 10% на доларовия курс води до 2% обрат в печалбите на компаниите от S&P 500.

Facebook logo
Бъдете с нас и във