Банкеръ Daily

Пари и пазари

Силен старт за Shell през 2019 г.

Печалбата на Royal Dutch Shell Plc за първото тримесечие успя да надмине дори най-смелите прогнози на анализаторите, водена от силното представяне на компанията с природен газ, информира Bloomberg.

Shell поставя положителен край на сезона и на печалбите на Big Oil, който показва, че компаниите се възстановяват от кризата, но не могат напълно да се изолират от нестабилните пазари. "Shell направи силен старт за 2019 г.", заяви главният изпълнителен директор Бен Ван Бюрден и добави, че постоянното финансово представяне на всички техни предприятия осигурява доверие в изпълнението на прогнозата им за 2020 г.

Акциите на Shell поскъпнаха с 2,3% до 2,484 пенса в Лондон, което го направи третият най-добър изпълнител на индекса FTSE 100.

Англо-холандската компания заяви, че коригираният нетен доход е 5.3 млрд. долара през първото тримесечие, доста по-голям от средната прогноза на анализаторите от 4.52 млрд. долара. Това е с 2% по-малко в сравнение с година по-рано, което отразява по-слабите пределни маржове и по-ниските цени на суровината.

Shell е далеч по-фокусирана върху природния газ, което представлява около 25% от общия обем на световния внос на втечнен природен газ годишно, а печалбата му показва ползата от тази позиция. Печалбата от 2,57 млрд. долара от интегрирания газ е с 24% по-висока от прогнозата на анализаторите, най-голямата печалба на всяка единица.

Газовият сегмент се възползва от повишаването на цените на петрола в края на миналата година. Повечето от договорите на Shell за LNG са двустранни сделки, свързани с цената на суровия петрол, с около тримесечно забавяне. Това заяви главният финансов директор Джесика Ул пред репортери. Тази динамика може също да повлияе върху приходите през второто тримесечие, което ще отразява спада в суровината в края на 2018 г.

Нарастващ дълг

Паричният поток от операции, от който се изключва движенията на работния капитал и ефектът от промените в счетоводните правила, нарасна до 11,3 млрд. долара от 10,4 млрд. долара година по-рано. До 2020 г. Shell ще се стреми да отчете между 25 млрд. и 30 млрд. долара свободен паричен поток, при очаквана цена на петрола от 60 долара за барел.

Позицията на нетните парични средства на компанията се е свила с повече от 5 млрд. долара, тъй като е изплащала дивиденти и изкупувала обратно акции. Съотношението между нетния дълг спрямо общия капитал скача до 26,5% от регистрираните в края на 2018 г. 20,3%.

Общото производство на петрол и газ намалява с 2% до 3,752 млн. барела петролен еквивалент на ден, като през тримесечието Shell успя да създаде и производствен кораб, разположен на брега на Бразилия, наречен Lula North, който достави някои от първите си товари.

Инвеститорите следят отблизо обратното изкупуване на акции. Компанията е изкупила досега 6,75 млрд. долара в акции като се очаква да придобие още 2,75 млрд. долара до 29 юли. Shell предвижда да изкупи акции на стойност 25 млрд. долара преди 2021 година.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във