Банкеръ Daily

Пари и пазари

Силен старт на златото през новата година

Златото се върна над 1900 щ. долара за тройунция още в първия работен ден на новата година, подпомогнато от по-слабия долар, който се доближи до 1.23 за едно евро. Това се случва след края на най-мощното за последното десетилетие годишен подем на котировките на жълтия метал през 2020-а. Среброто също поскъпна, а платината се изкачи до най-високите си оценки от 2016-а насам.

Щурмът на златото се случва в условията на повишаващ се оптимизъм относно края на пандемията, който биха могли да сложат множеството разработени и одобрени за приложение ваксини срещу заразата, както и на фона на най-ниските от 2018-а котировки на зелените пари. И въпреки рекордно високите цени на световните борсови индекси, чийто възход се очаква да продължи и на по-нататъшната парична и фискална подкрепа на централните банки и на правителствата, целяща да съживи растежа и да подкрепи по-щедрите корпоративни печалби.    

Поскъпването на златото в края на 2020-а и в самото начало на 2021-а е подпомогнато от подновения спад на реалната доходност на американските облигации, която прави скъпоценния метал по-привлекателен. Реалната доходност, която представлява разликата между номиналната й стойност за базовия държавен десетгодишен щатски дълг и равнището на инфлацията, приключи миналата година на стойност от минус 1.092 процента. По оценка на експерти от бранша златните котировки вървят нагоре именно заради по-ниските реални лихвени проценти и очакванията за по-висока инфлация, която паричните стратези няма да компенсират в краткосрочен план. 

Златото за незабавна доставка поскъпна до 1931.73 щ. долара за тройунция в 11.20 ч българско време на 4 януари - с 33.06 долара над котировката, на която приключи търговията си в края на миналата година. Среброто поскъпна с почти 3%, а платината достигна 1108.10 долара за тройунция - най-високата цена от 2016-а. 

Успехите на жълтия метал са продължение на постижения му през 2020-а, когато той прибави 25% към пазарната си оценка. Среброто поскъпна с цели 48% през миналата година, платината - с 11%, а паладият отчете пети пореден годишен ръст от около 26 процента.

Менията на анализаторите за бъдещата посока на движение на златото обаче са разнопосочни. "Моргън Стенли" прогнозира, че то, както и другите скъпоценни метали, ще попаднат под натиск в резултат на предстоящото нормализиране на финансовите пазари и на ръста на доходността на дългосрочните облигации. Противоположното мнение застъпват експертите на "Ейч Ес Би Си холдингс", които предвиждат по-нататъшен подем на златото заради продължаващата несигурност - от една страна от все още оспорвания резултат от президентските избори в САЩ, и от друга - от реалния ефект от ваксините срещу COVID-19 и бъдещия стопански подем в глобален план.     

Играчи от бранша пък посочват, че представянето на златото през тази година ще зависи основно от това дали текущите политики за икономическо стимулиране ще надделеят над евентуалното връщане към нормален живот. И основните "мотори" на поскъпването на жълтия метал - по-слабият долар и ниските реални лихви - вероятно ще продължат да го подкрепят въпреки масовото разпространение на ваксините по света. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във