Банкеръ Daily

Пари и пазари

Силата на Сибир-2 обрича Европа на газов глад

Този циничен анализ е прочетен в руската информационна агенция ТАСС:

Стартира газопроводът "Силата на Сибир" - от находищата в Чаяндински, а по-късно и от полето "Ковикта". Суровината е предназначена както за потребители в руския Далечен Изток, както и за износ в бурно развиващия се Китай, който страда от хроничен газов глад. Тези доставки удариха много болезнено американския износ на шистов газ, измествайки по-скъпия втечнен природен газ (ВПГ) от САЩ, както и от Австралия в Китай. Но това не е всичко.

Русия планира да прокара още един газопровод до Поднебесната империя - "Силата на Сибир-2", който ще тръгне от западносибирските находища в Тюменска област, Нови Уренгой и Ямал. Тоест, газът, който първоначално е бил предназначен за доставки в Европа, ще поеме към Китай. Европейците, изглежда, започнаха да забравят, че въглеводородите от тези находища принадлежат на Русия, а не на тях. Затова диверсификацията на тези доставки кара бизнесмени и политици от Стария свят да изпадат в паника. И ако по-рано никой не можеше да купи това синьо гориво, освен европейците, което беше много изгодно за тях, сега те са изправени пред необходимостта да правят газов търг с Китай. А Русия ще може да го продаде на всеки, когото сметне за по-добър купувач. Сега Европа прилича на жена, която твърде дълго е обръщала гръб преди мъжа, който се грижи за нея. И който е решил за една нощ да се ожени за друга.

Въпреки това, дори и сега предстои все още избор пред Европейския съюз, който напълно е загубил политическата си независимост. А именно, чийто сателит да бъде по-добър.
В противен случай - заплахата от глад за газ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във